open-navfaktor-logo
search
Kongres
Jednoglasna podrška: Bakir Izetbegović izabran za predsjednika SDA
Izetbegovićev reizbor potvrđen je na današnjem 7. Kongresu SDA, nakon što su prethodno svi lokalni odbori te stranke predložili samo njegovo ime za predsjednika
14.09.2019. u 13:54
get url
text

Aktuelni predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ostat će na toj poziciji i u naredne četiri godine.

Izetbegovićev reizbor potvrđen je na današnjem 7. Kongresu SDA, nakon što su prethodno svi lokalni odbori, od općinskih do regionalnih i kantonalnih odbora te stranke, predložili samo njegovo ime za predsjednika. Svi prisutni delegati su jednoglasno podržali Izetbegovićevo imenovanje za predsjednika SDA, konstatovao je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA. 

- Hvala, dragi prijatelji. Hvala, dragi moji SDA-ovci – poručio je Izetbegović nakon intoniranja prve himne Republike BiH "Jedna si jedina".

Iako Statut SDA nalaže da se za sve pozicije koje bira Kongres izbor vrši tajnim glasanjem, istovremeno je predviđena mogućnost da se, ukoliko se za neku poziciju ne prijavi veći broj kandidata od broja koji se bira, izbor vrši javnim glasanjem, odnosno aklamacijom, što su svi prisutni delegati jednoglasno podržali.

Bakir Izetbegović je rođen 28. juna 1956. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a zatim i Arhitektonski fakultet. Član SDA je od osnivanja te stranke 1990. godine, a poziciju predsjednika obnaša od 2015. godine.

{$galerijaFotografija}

Na Općim izborima 2000. godine bio je kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo, te je izabran sa 6.729 glasova, a već naredne godine je izabran u Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Na Općim izborima 2006. godine bio je kandidat za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i mandat je osvojio sa 23.505 glasova. Četiri godine kasnije je po prvi put izabran za člana Predsjedništva BiH, što je ponovio i 2014. godine. Trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

SDA 7 kongres Zetra
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.