open-navfaktor-logo
search
Kandidat za Predsjedništvo
Jedini cilj "Trojke" je ukloniti Izetbegovića, Čović i Dodik koji ruše BiH ne smetaju
Državni zastupnik Damir Arnaut iz Naše stranke komentarisao je planove "Trojke" za nastup na predstojećim Općim izborima.
31.03.2022. u 20:16
get url
text

Govorio je i o eventualnim potezima nakon okončanja izbora, kategorično tvrdeći kako bi zajedno u koaliciji sa opozicionim strankama iz bh. entiteta Republika Srpska ostvarili kandidatski status Bosne i Hercegovine za manje od dva mjeseca.

Arnaut je priznao da je za Našu stranku, ali i za SDP i Narod i pravdu od izuzetne važnosti isključivo pozicija člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, odnosno zajednički kandidat koji će pobijediti predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. 

NiP su formirali uglavnom bivši članovi SDA. Naša stranka sebe definira kao liberalnu političku opciju, a SDP je na tragu tradicionalne socijaldemokratije. Ove stranke u javnosti stalno ističu svoju opredijeljenost za građansku državu Bosnu i Hercegovinu, ali konkretnim djelima dokazuju da ih zanima jedino "Republika Sarajevo" i poraz Izetbegovića. Eventualni povratak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i novi mandat predsjednika SNSD-a Milorada Dodika za njih nije sporan. Tačnije, podrazumijeva se da kadrovi ove dvije stranke uđu u Predsjedništvo BiH. 

VEZANI TEKST - Borba za Predsjedništvo BiH: Zašto je uvijek samo kod Bošnjaka "gužva u šesnaestercu"?

Arnaut je dalje u Pressingu N1 istakao da Naša stranka još insistira na zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, ali da ne vidi jednak entuzijazam od druga dva koaliciona partnera SDP-a i Naroda i pravde. 

- Bilo je već nekoliko sastanaka na ovu temu između lidera "Trojke". Naša stranka insistira na tome, ulaže ogromne napore, ali ne vidim jednak entuzijazam od SDP-a i Naroda i pravde. Uvjeren sam da bi bila ogromna šteta i to bi išlo potpuno na ruku Bakiru Izetbegoviću. Nažalost, nemamo drugi krug. Da imamo drugi krug, svako da svog kandidata, najbolji uđe sa Bakirom u drugi krug i onda ga pobijedi. Od prevashodne je važnosti da "Trojka" isturi kandidata. Bojim se da ako "Trojka" ne smogne snage za to, to bi značilo neku vrstu kraja svrhe njenog postojanja - izričit je Arnaut, naglašavajući da pregovori traju od oktobra prošle godine, te da sve tri stranke pričaju o tome kako naći zajedničkog kandidata koji će pobijediti SDA-ovog kandidata. 

Ipak, naglašava da još nemaju niti jedno ime o kojem ozbiljno raspravljaju.

- Tu bi se trebalo desiti da tri stranke izaberu nekoga ko je očito stranački, a što je nemoguće, ili da uspiju naći nekoga ko je nadstranački. Ta opcija je puno realnija - naveo je on, ponovo naglašavajući da to treba biti kandidat koji može pobijediti Bakira Izetbegovića.  

- Bilo koji zajednički kandidat može pobijediti lidera SDA Bakira Izetbegovića - zaključio je Arnaut. 

Stranke "Trojke" su različitih ideoloških profila. Ipak, njihovi čelnici tvrde kako to neće biti prepreka zajedničkom djelovanju čiji je cilj dovesti do "važnih promjena u državi".

- Dragan Čović i Milorad Dodik moraju biti svjesni da će 2022. godine imati potpuno drugačije pregovarače - jedna je od poruka koju smo imali prilike čuti od "Trojke" u proteklim mjesecima, a to govori samo jedno – u utrci za Predsjedništvo BiH neće imati kandidata Hrvata, ili ne daj Bože Srbina iz RS-a, jer Čovića i Dodika već vide tamo. Jedini cilj je onemogućiti Izetbegovića da pobijedi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.