open-navfaktor-logo
search
"Diskreditacija nezavisnih"
Jašarević na slobodi, evo šta o njegovom hapšenju kaže njegov stranački šef Stevandić
Milan Jašarević, radnik Civilne zaštite RS-a i vozač predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića odlukom postupajućeg tužioca, pušten je da se brani sa slobode.
26.01.2022. u 15:25
get url
text

Jašarević je osumnjičen za zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, a prekjučer su ga uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a po naredbi Okružnog suda Banja Luka.

On se dovodi u vezu sa bivšim direktorom Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavom Zeljkovićem koji je u pritvoru od septembra prošle godine kada je uhapšen zbog sumnje u brojne malverzacije prilikom nabavke medicinske opreme u ovom entitetu tokom pandemije virusa korona.

Jašarević je ranije iz Civilne zaštite "stavljen na raspolaganje" Timu zа prаćеnjе prоvоđеnjа mјеrа Štаbа zа vаnrеdnе situаciје, na čijem je čelu Nenad Stevandić.

Danas se oglasio i Stevandić koji tvrdi da se pokušava direktno dovesti u pitanje njegova lična sigurnost "političkom zloupotrebom od strane pravosudnih institucija".

Stevandić je kazao da će zbog toga "osobe koje u tome učestvuju smatrati lično odgovornim jer su nesporni krivci za produženo targetiranje i izlaganje medijskom linču koji služe, ne samo političkoj diskreditaciji, već i za izlaganje direktnoj opasnosti progona, praćenih pozivima na ubistvo koji su dokumentovani".

- Milan Jašarević je službenik Civilne zaštite RS-a koji je stavljen na raspolaganje Timu za praćenje mjera i najčešće je vozio šefa tima, to jest mene lično. Opšte je poznato da se u slobodno vrijeme Jašarević uvijek nalazio u mojoj blizini, naročito u Sarajevu kada bih bio izložen brojnim prijetnjama, neprijatnostima ili opasnosti. Uprkos mnogim prijetnjama i stalnom ugrožavanju sigurnosti za koje postoje brojni dokumenti u nadležnim službama RS-a i BiH, poznato je i to da ja nikad nisam imao osiguranje. Ne znam kome je palo na pamet da Jašarevića, porodičnog čovjeka bez mrlje, oca troje maloljetne djece, povezuje sa bilo čime u bilo kakvoj aferi ili procesu, maltretira njegovu porodicu, maloljetnu djecu i roditelje. Sigurno da se radi, ili o nevjerovatnoj greški, ili svjesnoj namjeri da se njemu nepotrebno nanese zlo, nastavi moje targetiranje i izlaganje opasnosti, te izazovu i političke afere i implikacije prema meni, što je suprotno ulozi pravosuđa – saopćio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, ovo je također znak da se kompletna afera oko Instituta za javno zdravstvo RS pretvara u predizbornu kampanju, sa ciljem "diskreditacije nepodobnih ili nezavisnih".

- Spektakli sa pretresima i ritualnim hapšenjima, zastrašivanjem ili iznuđivanjem lažnih iskaza i ucjene, pretvaraju pravosuđe u divlji zapad. Nikad se nisam miješao u sudske procese, niti vodio harange plasirajući laži, a dobio sam sve procese kada sam podnosio tužbe protiv takvih osoba. Nastavit ću, ali moram napomenuti da se pored iznošenja laži i kreiranja afera, ovaj put radi i o svjesnom izlaganju riziku moje lične bezbjednosti. To dobro razumiju paraobavještajni centri u Sarajevu i možda se upravo njima ovakvim postupcima šalje važan signal –  naveo je predsjednik Ujedinjene Srpske.

Objašnjava i da nikada nije bio ni osumnjičen niti osuđen, te da će "preduzeti sve zakonom dozvoljene aktivnosti protiv svakog ko ga ugrožava".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.