Japanci grade: Toyota, Nissan i Honda u zajedničkom projektu

objavljeno: 05.03.2018. u 14:59

Japanski proizvođači automobila objavili su u ponedjeljak da će udružiti snage kako bi u matičnoj zemlji gotovo udvostručili broj stanica za punjenje električnih automobila s gorivim ćelijama.

Toyota, Nissan i Honda formisali su zajednički projekt s velikim plinskim i energetskim kompanijama, uključujući francuskog proizvođača plinova za industriju Air Liquide, kako bi u naredne četiri godine izgradili 80 novih stanica za punjenje automobila vodikom.

U Japanu ih je trenutno 101.

- Smatramo da u ovoj fazi postoji značajan prostor za saradnju umjesto da tragamo za područjima na kojima bismo mogli konkurisati jedni drugima - kazao je novinarima izvršni potpredsjednik Toyote Shigeki Terashi.

Osnivanje kompanije "Japan H2 Mobility" (JHyM) vremenski se poklopilo s postroženim propisima o zaštiti okoliša u vodećim gospodarstvima širom svijeta, kojima se potiče razvoj novih čistih automobila i kamiona.

Japan se fokusirao na tehnologiju gorivih ćelija u kojima se u elektrohemijskoj reakciji povezuju vodik i kisik te nastaje eletrična struja.

Postojeća 101 stanica u Japanu trenutno prema službenim podacima opslužuje oko 2.400 vozila s gorivim ćelijama a njihov nedostatan broj smatra se velikom preprekom za povećanje proizvodnje.

Japanska vlada i automobilska industrija namjeravaju do marta 2020. godine otvoriti 160 stanica i uvesti u upotrebu 40 hiljada automobila s gorivim ćelijama.

Vlada također nastoji smanjiti regulativu za taj sektor kako bi se smanjili troškovi.