Utorak, 17.05.2022.
h

Izvještaj njemačke organizacije "Rigardu": Hrvatski policajci tuku izbjeglice, uzimaju im novac i mobitele

Njemačka nevladina organizacija “Rigardu” tvrdi da je dokumentirala navode izbjeglica koje tvrde da su ih hrvatski policajci na granici sa Srbijom i Slovenijom tukli i loše tretirali u junu, piše Balkan Insight. 

Organizacija je svoje izvještaje proslijedila BIRN-u, a u izvještajima stoji kako se hrvatska policija koristila nasiljem protiv izbjeglica.

Organizacija “Rigardu” uzela je izjave osoba koje tvrde da su svjedočile nasilju od strane hrvatske policije, najviše na granici sa Srbijom. Jedna osoba izjavila je kako je vidjela da hrvatska policija tuče četiri alžirske izbjeglice u Tovarniku i to nedavno, 2. juna.

- Prva žrtva, koju su tada tukli, bio je Mohammed A., koji je imao 17 godina i bio je iz Alžira - stajalo je u izjavi.

- Policajci su ga zgrabili za zglobove i vukli po tlu, pri čemu je zadobio povredu leđa. Tukli su ga palicama i šutirali nogama po glavi. U potpunosti je izgubio svijest - stoji u izjavi svjedoka.

U izvještaju, koje je poslala organizacija “Rigardu”, stoji i kako je došlo do incidenta u Tovarniku 11. juna, kada su policajci napali tri izbjeglice iz Alžira.

- Policajci su ih tukli šakama u glavu (nosili su policijske rukavice za borbu), a potom su ga udarili nekoliko puta palicama po torzu, rukama i nogama. Policajac je nekoliko puta udario izbjeglice metalnim vrhom cipela dok su ležali na tlu. Neki su se onesvijestili - ispričao je jedan od izbjeglica.

Osim toga, izbjeglica tvrdi i kako su policajci pokrali izbjeglice.

- Tri osobe, od kojih je jedna maloljetna, udarene su nekoliko puta drškom pištolja po glavi. Policija je uzela sve vrijednosti koje su imali sa sobom, uključujući mobitele i znatnu količinu novca (300, 500, 700 eura od tri različite osobe), tvrdi jedna od izbjeglica.

Osim incidenta u Tovarniku, “Rigardu” je izvijestio i o napadu do kojeg je navodno došlo u mjestu Šapjane na granici sa Slovenijom 7. juna, kada je jedan maloljetnik iz Afganistana pretučen od strane policije.

- Igrali su nogomet s njim. Bacali su ga naprijed i nazad između sebe i udarali rukama i stopalima. Tukli su ga i flašom punom vode. Tada je upitao može li do toaleta, na što su ga policajci opet počeli tući i govoriti mu da ušuti - stoji u izvještaju.

U izvještaju su dodali i odgovor Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, kojem su poslali upit o slučajevima policijskog nasilja, u kojemu stoji kako ministarstvo nije upoznato sa slučajevima policijskog nasilja nad migrantima.

Navodi se i kako su UN-ov povjerenik za izbjeglice, Ljekari bez granica i Ljekari svijeta zabilježili porast nasilja krajem maja te kako su nakon toga hrvatske nevladine organizacije izvijestile BIRN da su se napadi smanjili.

Ipak, kako tvrde, napadi su se nastavili nakon kratke pauze iza objavljivanja informacija o nasilju od strane međunarodnih organizacija.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh