open-navfaktor-logo
search
Baza u Holandiji
Izvješatj UN-a: Balkanci glavni šverceri kokaina na svijetu, "izgurali" Italijane
Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za drogu i kriminal objavila je veliko istraživanje o svjetskom tržištu droge, navodeći da je u proteklih nekoliko godina u samom vrhu lanac snabdijevanja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.
26.06.2021. u 08:26
get url
text

U spomenutom istraživanju navodi se da su pojedine kriminalne organizacije preuzele primat nad distribucijom droge i istisnule Italijane iz posla, a među njima su grupe koje su pretežno sastavljena od Balkanaca.

U velikom istraživanju navodi se da je proteklih godina došlo do promjena na svjetskom tržištu narkotika, ali i da su kriminalne grupe sa ovih prostora bacile u sjenku italijansku mafiju, koja je svojevremeno bila glavna za distribuciju droge iz Južne Amerike u Evropu.

VEZANI TEKST - Vođa jedne od najvećih kriminalnih organizacija: Rođen je u BiH, a danas je šef podzemlja sa zaštitom obavještajnih službi

– U posljednjih nekoliko godina primijećeni su novi kriminalni akteri uključeni u lanac trgovine narkoticima iz Južne Amerike u Evropu. U prošlosti je ovom ilegalnom trgovinom dominirao mali broj dobro uvježbanih aktera, ali i uspostavljenih kanala, u kojima su primat imale italijanske organizovane kriminalne grupe, ali i savezi između Kolumbijaca i Španaca. Kriminalne grupe, kao što je Ndrangheta, čije je sjedište u italijanskoj regiji Kalabrija, imale su primat nad ostalim organizacijama – navodi se u istraživanju.

Kako se navodi, proteklih godina Holandija je bila baza za nekoliko kriminalnih organizacija za prijem pošiljki kokaina iz Južne Amerike, a potom i njegovu distribuciju u zemlje širom Evrope.

– Međutim, posljednjih godina su brojne druge evropske grupe preuzele primat u distribuiranju značajnih količina kokaina u Evropu. Izdvajaju se albanske grupe, ali i organizacije sastavljena od Srba, Hrvata, državljana BiH, Crne Gore. Oni postaju glavni igrači u snabdijevanju velikih količina kokaina i organizovanje prevoza i prodaje evropskim kupcima – navodi se u istraživanju.

VEZANI TEKST - Ukinuta pravosnažna presuda Darku Šariću za šverc kokaina

Između ostalog, navodi se da su upravo ove promjene na tržištu, odnosno nova organizacija distrubucije droge, dovele do veće dostupnosti kokaina u Evropi, prenosi Nova.rs.

O distribuciji narkotika iz Latinske Amerike u Srbiju pisalo se u više navrata proteklih godina. Slučaj koji je otvorio ovo pitanje definitivno je postupak protiv Darka Šarića, koji se vodi zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Šarić je označen kao organizator pomenute kriminalne grupe, a nedavno je Vrhovni kasacioni sud poništio presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora. Šarić se vlastima Srbije predao 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru. Inače, Šarić je otkriven zahvaljujući međunarodnoj akciji "Balkanski ratnik", koja je bila 2009. godine.

Sa druge strane, veze Srbije i Južne Amerike već godinama bivaju sve čvršće. Još jedan srbijanski narko-bos razvio je svoje veze u Peruu. Riječ je o Zoranu Jakšiću, jednom od vođa kriminalne "grupe Amerika", koji je osuđen je na 25 godina zatvora zbog šverca droge. Riječ je o međunarodnom švercu oko 800 kilograma kokaina.

Kako su svojevremeno pisali mediji, Jakšić je u Peruu poznat kao čovjek sa 40 identiteta pošto je koristio najmanje toliko lažnih pasoša kako bi ostao neprimijećen. Najčešće su to bili lažni dokumenti Srbije i BiH.

Kriminalna grupa "Amerika" čiji je Jakšić jedan od vođa spada među najmoćnije i najstarije balkanske klanove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.