- Ovakve laži imaju za cilj da optuže same Jevreje za najstrašnije zločine u historiji koji su počinjeni nad njima - naveo je izraelski premijer Naftali Benet u saopćenju. 

- Korištenje holokausta u kome je stradao jevrejski narod u političke svrhe mora odmah prestati - dodao je on.

VEZANI TEKST - Lavrov: Zelenski ima u sebi židovske krvi, imao je i Hitler

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pozvalo ruskog ambasadora na "težak razgovor" zbog komentara koje je Lavrov dao u nedjelju u intervjuu za italijansku televiziju, prenosi RSE

Izraelski ministar vanjskih poslova Jair Lapid rekao je da je Lavrov dao "neoprostivu, skandaloznu izjavu i učinio užasnu historijsku grešku".

- Jevreji nisu ubijali sami sebe u holokaustu - rekao je Lapid.

- Najniži nivo rasizma prema Jevrejima je da same Jevreje okrive za antisemitizam - dodao je šef izraelske diplomatije.

Iz ruske ambasade za sada nema komentara.

Tokom intervjua italijanskom kanalu Rete 4, Lavrov je upitan kako Rusija može da tvrdi da treba da "denacifikuje" Ukrajinu kada je predsjednik zemlje, Volodimir Zelenski Jevrej.

- Kada kažu "kakva je ovo nacifikacija ako smo Jevreji", ja mislim da je i Hitler imao jevrejsko porijeklo, tako da to ništa ne znači - rekao je Lavrov.

- Već dugo slušamo kako mudri jevrejski narod govori da su najveći antisemiti sami Jevreji - dodao je šef ruske diplomatije.

Dani Dajan, predsjednik Jad Vašema, izraelskog memorijalnog centra u kome se čuva sjećanje na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, nazvao je izjave Lavrova "apsurdnim, opasnim i teškim udarcem za žrtve pravog nacizma".

Dajan je rekao za izraelski radio Kan da Lavrov širi "bez osnova antisemitsku teoriju zavjere".

- Lavrov propagira inverziju holokausta - pretvaranje žrtava u zločince na osnovu promovisanja potpuno neosnovane tvrdnje da je Hitler jevrejskog porijekla - navodi se u saopćenju Jad Vašema.

- Podjednako ozbiljno je nacistima nazivati Ukrajince uopće, a posebno predsjednika Zelenskog. Ovo je, između ostalog, potpuno izvrtanje historije i uvreda za žrtve nacizma - dodaje se u saopćenju. 

- Ukrajinci nisu nacisti. Samo su nacisti bili nacisti i samo su oni sistematski uništavali jevrejski narod - rekao je šef diplomatije Lapid, čiji je djed stradao u holokaustu.

Identitet jednog od Hitlerovih djedova nije poznat, ali su postojale spekulacije, koje nikada nisu potkrijepljene ikakvim dokazima, da je on možda bio Jevrej.