Izložba u Sarajevu: Nastojanje muškaraca da kroz umjetnost razumiju poziciju i dušu žene

objavljeno: 07.12.2017. u 08:01

U organizaciji udruženja Hava, a u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, u Kreativnom Butiku koji se nalazi u Privrednom gradu Skenderija u Sarajevu 9. decembra će biti otvorena izložba grafika Mirze Haračića i Denisa Rahmanovića pod naslovom "Anima - ženska strana duše".

- Iznimno nam je zadovoljstvo što imamo priliku da izlažemo u Kreativnom butiku, posebice jer se radi o organizaciji koja svojim djelovanjem skreće pažnju na bitna socijalna i kulturološka pitanja današnjice. Čvrsto podržavamo jačanje uloge i statusa žene u savremenom društvu, kao i svaku organizaciju ili pokret koji radi na afirmaciji ravnopravnosti i afirmaciji ljudskih prava - ističu Haračić i Rahmanović.

Iz Udruženja Hava Sarajevo organizatorice Sabrina Begović-Ćorić i Nejra Latić Hulusić napominju:

- Desetog decembra 1948. potpisana je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, te koristimo ovaj povod da se zajedno prisjetimo važnosti potpisivanja ovog dokumenta, ali i kao podsjećanje na važnost jednakopravnosti među ljudima. Mnoge podjele stoje između ljudi današnjice, nacionalne podjele, podjele po imovinskom statusu, rodne, rasne i mnoge druge podjele. Ovom izložbom želimo podsjetiti na ono jednako u nama, ono što nas veže, što nas čini bliskim jedne drugima, a to je ljudska potreba za istraživanjem, naša suštinska radoznalost i želja da razumijemo sebe i druge - naglasile su.

Autori ističu kako je neosporna uloga koju žena kao subjekat i stalna pogonska snaga ima u umjetnosti - bez obzira na to da li je u pitanju arhetipska vrijednost majke ili pojam uzvišenog i spasenja u obliku serafina.

- Ova postavka je sumirana skupina takvih prikaza, a zajedno sa kontekstom koji donosi Međunarodni dan ljudskih prava, ona treba da šalje humanističku poruku o važnosti razumjevanja među ljudima - dodaju autori.

U vremenu kada statistički podaci govore o nedovoljnoj zastupljenosti žena u javnom prostoru našeg društva, važno je djelovati te na kreativne načine adresirati ovaj problem i utjecati na poboljšanje ove tužne statistike. Anima je prema psihoanalitičaru Carlu Jungu ženski aspekt duše. Svojim djelovanjem umjetnici Mirza Rahmanović i Denis Haračić iz muške perspektive analiziraju ženski aspekt duše. Iako Kreativni butik prvestveno ima za cilj promociju i afirmaciju umjetnica, upriličit će ovaj događaj u smislu pozitivne prakse nastojanja muškaraca da kroz umjetnost razumiju poziciju i dušu žene.

Denis Haračić i Mirza Rahmanović su rođeni u Travniku 1991. godine. Diplomirali su na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za grafiku. Od 2016. godine su članovi ULUBIH, dobitnici nekoliko nagrada, te osnivači kreativnog udruženja "Anima". Njegovu misiju objašnjavaju definišu kao istraživačko-spoznajni put koji nastaje u okrilju osobnih subjektiviteta u mediju grafike. Njihovi radovi se dotiču onog najintimnijeg, proživljenog i iskrenog, ali i onoga univerzalnog što komunicira sa širom publikom, ističu iz Udruženja Hava.

Projekat Kreativni butik podržala je Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH.