open-navfaktor-logo
search
Buđenje na odlasku
Izliv Valentina u zdrav mozak: Inzko je "šokiran" Mladićevim muralima, gdje je bio 12 godina!?
Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, 12 godina je stolovao u ovoj zemlji, a na odlasku se ponaša kao da je duže od deceniju proveo u Japanu. Inzko je, ni manje ni više, nego šokiran muralima u čast ratnom zločincu Ratku Mladiću u Foči, ali i u drugim bh. gradovima. Vidio ih je lično. 
06.07.2021. u 12:58
get url
text

Inzkovo saopćenje odaslano jutros iz OHR-a i naslovljeno "Visoki predstavnik šokiran nakon posjete Foči: Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo" je najblaže rečeno bizarno pisamce čovjeka koji se pravi nevješt nakon toliko vremena, nakon što je primao dugogodišnje poruke i pozive da zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. On je odjednom "šokiran" da neko slavi i oslikava lik krvnika osuđenog na doživotnu robiju, presuđenog za najteže ratne zločine, uključujući i genocid. 

Umjesto tradicionalne, beskorisne Inzkove "zabrinutosti", na kraju mandata visoki predstavnik je "šokiran" onim što je gledao cijeli mandat i nije prstom mrdnuo da se u zakonskim okvirima spriječi negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Naprotiv, imajući u vidu da je Inzko vrlo dobro znao šta se nalazi na fasadama u Foči i drugim gradovima sve ove godine, kako se odlikuju zločinci, ko to radi i zašto, njegovo današnje saopćenje je izliv cinizma i drskosti direktno u zdrav mozak ovdašnjih građana, prvenstveno Bošnjaka, koji su i sami očekivali ozbiljniji pristup visokog predstavnika po pitanju sankcioniranja negatora genocida. 

Poput kakve naivne francuske sobarice, Valentin Inzko u današnjoj izjavi je kazao kako je bio "šokiran veličinom i brojem murala ratnim zločincima u Foči i drugim gradovima, pa je odlučio poslati SOS civilizovanom svijetu..."

- Pročitao sam 20. aprila ove godine na jednom portalu da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metara. To nisam mogao vjerovati! - iščuđava se Inzko, baš kao što je svakome razumnom građaninu ove zemlje čudno da se Inzko čudi. Između ostalog, i njegovim nečinjenjem sve ove godine ti murali su se "namnožili", a taj u Foči je "dosegao" 25 metara. 

- Odlučio sam lično da posjetim sve lokacije u BiH gdje se nalaze Mladićevi murali – Kalinovik, Nevesinje, Gradiška, Gacko te Foča - naveo je Inzko. Planirao je, pojašnjava, poslati pismo svim načelnicima ovih gradova sa zahtjevom da se uklone murali. Namjeravao je pričati i sa načelnikom Foče, ali od šoka nije mogao, pa je odlučio slati "SOS širom svijeta civiliziranog svijeta umjesto da moli i priziva načelničku razboritost". 

- Današnja situacija je toliko sramotna da bismo mogli napraviti "turističku" mapu gradova u Bosni i Hercegovini sa muralima ratnih zločinaca. Foča je sigurno među "šampionima". U RS-u postoje brojne velike i male ulice i trgovi koji nose imena po ratnim zločincima koji su osuđeni, ali i po onima koji su uspjeli pobjeći od ruke pravde, čije su zločine, međutim, dokumentovale TV kamere - konstatuje Inzko navodeći kako se u RS-u "veličaju arhitekte tih zločina, tvorci ratnih zločina, negira genocid u Srebrenici, relativiziraju historijske činjenice i to svakim danom sve više".  

Potom je Inzko upitao da li je Vijeće za provedbu mira implementiralo mir u BiH!? Da li se mogu držati komemoracije za srebreničke žrtve širom svijeta, dok se njihovi dželati slave u BiH!?

Zaključio je kako međunarodna zajednica što prije treba razmotriti moguće dalje korake. 

- Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civiliziranom svijetu i to mora imati posljedice - sjetio se Inzko na kraju mandata u BiH uz "prigodnu" fotografiju pored Mladićevog murala, kao dokaz da je bio tamo. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.