open-navfaktor-logo
search
Zaustavljen projekat
Izgradnja prvog krematorija u BiH obustavljena, građanima usluge pružaju Srbija i Hrvatska
Građanima Bosne i Hercegovine usluge kremiranja pružaju Srbija i Hrvatska, dok je projekat izgradnje prvog krematorija u našoj zemlji pokrenut prije pet, a obustavljen prije dvije godine, od kada se nije desio nikakav pomak.
11.09.2022. u 21:46
get url
text
Kolumbarij na gradskom groblju Bare KJKP Pokop

Naime, 2017. godine je pokrenut projekat proširenja kapaciteta i modernizacije sadržaja unutar postojećeg kruga gradskog groblja Vlakovo, KJKP Pokop d.o.o. Sarajevo, u sklopu kojeg je planirana izgradnja i prvog krematorija u Bosni i Hercegovini.

- Objekat "Kompleks krematorija i komemorativnog centra" Sarajevo, ukupne neto površine cca 1500 m2, ima slijedeće sadržaje koji bi doprinijeli poboljšanju nivoa usluga prilikom zbrinjavanja, opremanja i ispraćaja umrlih lica kao i poboljšanju uslova rada uposlenika: Velika prostorija predviđena za prijem tijela umrlih koja će se koristiti i za slučaj velikih nesreća (površine cca 75m2); Mrtvačnica sa prosekturom (površine cca 400 m2) zauzima najveću površinu gdje je planiran prostor za prijem umrlih u slučaju većih nezgoda, prostorije za mrtvozornika, sale za obradu tijela umrlih u slučaju većih nesreća, sale za obdukciju, prostor za obdukciju zaraznih bolesti, ljekarske sobe, prostorije sa rashladnim komorama, ostave i sanitarnih dijelova i dr.; Prostor za kremiranje (cca 133 m2) čine prostorije sa pećima, a u ovom dijelu objekta smještene su i prostorija za identifikaciju, ostava za urne i pogrebnu opremu, prostor za svećenika i kontrolna soba; Tehnološko-ekonomski blok (cca 257 m2) gdje su smještene garderobe i sanitarije za radnike, čajna kuhinja sa prostorom za odmor, ostave, radionice, uredi za rad sa strankama, Komemorativni centar (cca 295 m2) koji čine komemorativna sala sa pratećim prostorima (sanitarije, sala za posljednji ispraćaj, sala za sastanke i prostorija za svećenike); Ostali prostori predviđeni su za prodavnicu pogrebne opreme, prostoriju za predaju urni i dr. – kazala je za Faktor koordinatorica KJKP Pokopa Sadeta Babić.

Zbog velike potražnje usluga kremiranja i odlaganja urni Pokop je proširio svoje kapacitete, a usluge kremiranja građanima pružaju susjedne zemlje, Hrvatska i Srbija.

- Možemo reći da je interes građana za kremiranjem u stalnom porastu, što između ostalog potvrđuje i činjenica da smo zbog nedostatka mjesta za odlaganje urni, izgradili novi kolumbarij na gradskom groblju Bare, koji je već u upotrebi. Trenutno usluge kremiranja u našoj organizaciji se vrše u Srbiji i Hrvatskoj. Cijena kremiranja u Beogradu iznosi oko 620 KM, a kad dodamo i ostale troškove: usluge preuzimanja, zbrinjavanja, opremanja i pripremanja umrlog za transport, nabavka pogrebne opreme, administrativni troškovi, troškovi prevoza itd., za usluge kremiranja u Beogradu sa transportom iz BiH i nazad potrebno je u prosjeku izdvojiti oko 2.400,00 KM – rekla je Babić.

Koliko bi građane koštala usluga kremiranja u Kantonu Sarajevo, bit će poznato tek nakon što se projekat u potpunosti završi i formira cijena u skladu sa zakonskom regulativom, a na koju saglasnost daje osnivač.

- Kad su usluge KJKP Pokop u pitanju, sigurno ste već upoznati da npr. godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta iznosi 8,50 KM (sa PDV-om), zemljište za redovan ukop košta 46,80 KM, rezervacija grobnog mjesta (samo zemlja) 1.170 KM, a rezervacija sa nišanom / spomenikom se kreće od 4.500 do 5.000 KM, zavisno od tipa spomenika i vrste kamena – istala je koordinatorica KJKP Pokopa.

Pored usluge kremiranja, realizacijom ovog projekta bi se omogućio adekvatan način za tretman i zbrinjavanje medicinskog (humanog) patološkog otpada, što je u interesu svih kliničkih centara u BiH, a i svih građana sa ekološkog aspekta.

Međutim, uprkos svim prednostima i značaju ovog projekta, on nije realizovan jer je Federalno ministarstvo okoliša i turizma 2020. godine prekinulo postupak izdavanja Okolišne dozvole zbog, kako su naveli, nevalidne prostorno planske dokumentacije, zatim negativne ocjene članova Stručne komisje na dopunjenu SUO, kao i peticije građana MZ Vlakovo protiv izgradnje Kompleksa krematorija i komemorativnog centra.

- U novi koncept prostornog uređenja groblja Vlakovo ugrađena je i planirana aktivnost izgradnje poslovnog objekta lociranog na zemljištu uz postojeći objekat kapela i to sve prema projektu. Odluku o pristupanju izradi regulacionog plana "Groblje Vlakovo" Općinsko vijeće Ilidža donosi 31.01.2019. godine ("Službene novine KS" broj: 7/19), rok za usvajanje bio je april 2020. godine, međutim on još nije usvojen – kazala je Babić.

Projekat "Kompleks krematorija i komemorativnog centra" Sarajevo, za do sada poduzete aktivnosti, finansiran je dijelom iz budžeta KS, te dijelom iz vlastitih sredstava KJKP Pokop.

Iz ovog preduzeća su istakli da je realizacija ovog projekta od velikog značaja za građane KS, ali i cijele BiH te da se njen značaj se ne ogleda samo u tome što bi BiH dobila prvi krematorij, već i zbog činjenice da su KS neophodne dobro organizovane i opremljene mrtvačnice sa maksimalno dobro iskorištenim kapacitetima, što je neophodno u svrhu očuvanja javnog zdravlja, a što se naročito pokazalo u proteklom periodu kada je bio povećan broj smrtnih slučajeva usljed infekcije izazvane koronavirusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.