open-navfaktor-logo
search
Povika na vuka, a lisice...
Izetbegović: SDA brani građanski princip, a građanske stranke napadaju SDA i nude ruku HDZ-u
Nisam uvjeren da ćemo ubrzo dobiti novi izborni zakon, mada se trudimo, a vakcine mislim da ćemo dobiti u prvoj polovini marta, kazao je to Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), odgovarajući na pitanje šta od to dvoje će BiH prvo dobiti.
02.03.2021. u 23:12
get url
text
get url
text

Nakon posljednjeg sastanka delegacija SDA i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), rečeno je kako bi rezultati Općih izbora 2018. konačno trebali biti implementirani i da bi konačno trebala biti imenovana nova vlast na federalnom nivou. 

- Kanimo ispuniti preduvjet SDA da se nastavi razgovarati o modalitetima promjena Izbornog zakona BiH, a to je uspostavljanje nove strukture vlasti na federalnom nivou - kazao je Izetbegović. 

Nova vlada FBiH ili rekonstrukcija postojeće

Međutim, ponovio je da je pitanje da li za takvo što postoji koalicioni kapacitet. 

- Došlo je do slabljenja nekih naših pozicija, pozicija SDA, u Domu naroda i pitanje je da li imamo prolaznost da krenemo u imenovanje novog saziva. To ćemo morati provjeriti. Ako nemamo dovoljno ruku za imenovanje predsjednika Federacije, onda ćemo morati, da tako kažem, rekonstruirati postojeću Federalnu vladu. Prije svega imenovati ova dva nedostajeća ministra, za boračka pitanja i obrazovanje. To su dvije pozicije koje je SDA imala, a onda bi trebali nastaviti sa pregovorima i traganjem za novom većinom koja bi mogla imenovati novi saziv vlade - kazao je Izetbegović. 

Smatra da je moguće imenovati nedostajeće ministre i da će to biti inicijalni uvjet SDA, ukoliko se ne može imenovati kompletna vlada. 

- To je uvjet da bi se uopće upustili u priču o izbornom zakonodavstvu. SDA ne može pregovarati u situaciji u kojoj je ucijenjena - kazao je predsjednik te stranke. 

Pogledi na pitanje izmjena Izbornog zakona vrlo su udaljeni, prvenstveno SDA i HDZ-a, a do dogovora će teško doći. SDA i dalje čvrsto insistira na implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, a HDZ zanima samo presuda Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić". 

- I presude su udaljene. Do približavanja toga će teško doći, ali mi smo dužni implementirati te presude - kaže Izetbegović te dodaje: 

- Što se tiče SDA, mi od prvog trenutka stojimo na takozvanom građanskom principu, koji je potvrđen kroz niz presuda Evropskog suda za ljudska prava. To je zahtjev SDA, da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje, ima isto pravo. Bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona. 

HDZ je, ističe Izetbegović, potpisao da će "zajedno sa nama implementirati sve ovo što sam pobrojao". 

- Ako ne pristanu na to, nema izmjena Izbornog zakona - izričit je predsjednik SDA. 

Dom naroda FBiH 

Balans između građanskog i etničkog principa na kojem insistira HDZ valja tražiti, a SDA posebno insistira i na tome da se ukloni asimetrija između Doma naroda FBiH i Vijeća naroda u RS-u. 

- Mi nećemo pristati na bilo kakve nove izborne jedinice. HDZ ima svoja očekivanja i svoje početne pozicije u pregovorima. SDA ima svoje i sasvim sigurno neće biti nikakvih novih izbornih jedinica koje će ograničiti prava svih građana i dalje segregirati izborno tijelo - obrazložio je Izetbegović za FTV. 

Apelirao je na takozvane građanske stranke da se sa SDA "međusobno ne sudaraju" u Parlamentu BiH jer zajedno čine 60 posto ruku. 

Zašto građanske stranke nisu uključene u pregovore?

- Ne samo da bi trebale biti uključene sve parlamentarne stranke, nego i intelektualci i nevladine organizacije. Mislim da je ovo potpuno reducirani model pregovora protiv kojeg je bila SDA. Ali nas su zamolili prijatelji iz međunarodne zajednice, u prvom redu Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Brisela, Evropska unija, da pokušamo načiniti prvi korak, nakon čega bi interresorna grupa doradila taj model. Ja uopće nemam ambiciju sa Draganom Čovićem postići definitivni dogovor. Od nas očekuju da rješavamo onako kako smo Mostar riješili. Dvanaest godina se tragalo za rješenjem, pa evo riješili smo i to na način da je probosanska strana ovoga puta pobijedila, pa je izgubila to, nažalost, poslije u pregovorima - rekao je Izetbegović. 

Odgovarajući na optužbe u kojima mu se spočitava da će od FBiH napraviti "mostarizaciju", kazao je: 

- Ako ću napraviti ovo što sam napravio u Mostaru, onda će to biti dobro. Taj Izetbegović kojeg optužuju je napravio model u kojem je probosanski blok pobijedio u Mostaru. Da su htjeli, mogli su za gradonačelnika imati čovjeka iz probosanskog fronta. Da nam se konkretno Naša stranka nije izmakla, jel' tako? Zašto se bojati onoga što rade SDA i njen predsjednik? SDA je uvijek znala naći način da se suprotstavi, čak i kad je protiv sebe imala dva naprema jedan, a često i sada imamo. Jer, vidite promjene u Centralnoj  izbornoj komisiji, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, mi znamo naći način da stvari idu naprijed - kazao je Izetbegović. 

Neće biti kako Hrvatska zamisli

Predsjednik SDA kaže kako je vidio prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je HDZ uputio predstavnicima međunarodne zajednice, prema kojem se ne bi trebao mijenjati Ustav BiH. 

- Vidio sam i ne mislim da je takvo što realno. Ne vidim način kako se po tome može postići da gospodin Sejdić ili Finci budu izabrani u Predsjedništvo BiH za koje je rečeno da tu mora biti po jedan Srbin, Hrvat i Bošnjak. To je isto kao da mi objašnjavate da se može hodati po vodi. Ne može se hodati po vodi. Ne može se bez promjene Ustava BiH. Ako ne bude ustavnih promjena, neće biti novog Izbornog zakona - smatra Izetbegović. 

Iz Hrvatske su ponovo stizale poruke da su protiv građanskog uređenja BiH, a Izetbegović odgovara da "svakako neće biti onako kako oni zamisle" i da će se o BiH odlučivati u BiH. 

- Hrvatska je napravila teške greške u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i prije par decenija, a koje su koštale i BiH, bošnjački i posebno hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Preporučio bih im da sve to uzmu u obzir i da se korektnije, s manje paternalizma, ophode u odnosu na BiH, jer svakako neće biti onako kako oni zamisle. Bit će kako se dogovore građani u Bosni i Hercegovini - poručio je Izetbegović. 

Građanske stranke idu gdje je lakše

Ukazao je kako trenutno imamo situaciju da SDA brani građanski princip, dok istovremeno građanske stranke napadaju SDA i "polagano se približavaju HDZ-u".

- Kao da se mire zauvijek s tom situacijom u kojoj će biti dva naprema jedan. Dakle, srpska i hrvatska strana dva, a onda ovamo i bošnjačko i bosansko, umjesto da naprave iskorak i budu zaista multietničke stranke koje će imati predstavnike i u Banjoj Luci, zapadnom dijelu Mostara, Širokom Brijegu..., i na taj način da mijenjaju paradigmu odnosa snaga u ovoj državi - kaže Izetbegović te na pitanje šta im je onda interes, odgovara: 

- Interes je ići tamo gdje im je lakše, gdje se razvila demokratija, višestranačje, mediji... Napasti na samu SDA je ući u cipele SDA. Teže je, naravno, napraviti iskorak pa nešto uzeti i od HDZ-a, SNSD-a. Ništa ne uspijevaju uzeti. Dapače, približavaju se svojim postupcima HDZ-u, a boreći se protiv SDA. Pogledajte vi te ustupke. Da Naša stranka nije upropastila šansu da imamo gradonačelnika Mostara iz probosanskog fronta, mi smo ga mogli imati. SDA je napravila situaciju da ga imamo. Kandidovali su Falatara i time smanjili šanse Željku Komšiću.

Iz Naše stranke dolaze vrlo ružne kvalifikacije o Komšiću, Konaković govori stvari koje će se sigurno svidjeti Čoviću, u Tuzli su u Vladu uveli HDZ-ovca, a HDZ-a uopće nema u Skupštini TK, SDP je u Srebrenici pomagao SNSD-u. Zašto to rade, zašto im se približavaju na takav način? U Novom Travniku da se nije kandidirao čovjek iz Naroda i pravde, Konakovićeve stranke, mi bismo sada tamo imali načelnika, a sada su ga dobili HDZ-ovci. Na mnogo mjesta vidite da se prave ustupci i da se nudi ruka HDZ-u. I Konaković je izjavio da Hrvati treba da "biraju svoga člana Predsjedništva". Dakle, protiv Komšića. Zašto to rade, trebat će te pitati njih. Jer, kao što kažu, povika je na vuka - SDA, a ustvari se lisice spremaju da meso odnesu - zaključuje Izetbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.