Subota, 24.02.2024.

Izetbegović: Bolnički kapaciteti su puni, molim odgovorne da osiguraju dodatni smještaj, ponestaje kiseonika

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je haotična, a naročito se to vidi po izvještajima iz bolnica. Proteklih dana u izvještajima o 24-satnom presjeku navodi se dvocifren broj umrlih. Broj zaraženih u KS svaki dan je sve veći, pa je tako u izvještaju jučer ujutro navedeno da je novozaraženih 696, a jutros 598.

Bolnički kapaciteti su puni, a najnovije informacije ukazuju i na to da ponestaje medicinskog kiseonika. 

- Stanje je kritično. Upravo smo izašli iz Posebnog respiratornog centra u KCUS-u. Sinoć smo bili do ponoći, vršili razmjestaj i pokušavali premjestati lakše bolesnike. Sve je popunjeno bolesnicima. Citava zgrada stare hirurgije je preuređena za Covid-bolesnike - kazala je za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Lokalitet Infektivne klinike na Podhrastovima je pun, potvrdila je.

- Skoro godinu dana radimo sve sto možemo, gotovo sami. Osoblje je iscrpljeno. Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima. Mi radimo i radit ćemo i dalje sve što možemo da spasimo što više života, ali je stanje zaista kritično - kaže Izetbegović.

Dodatni problem zdravstvenom sistemu, a naročito KCUS-u predstavlja to što je sve više oboljelih uposlenika.

- Kiseonik se troši u ogromnim količinama. Upravo sam obaviještena da će biti problema u snabdijevanju. U strahu sam šta će biti sutra i hoćemo li imati dovoljno. Krizni štab KS morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele. Apelujem na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih kao i da osiguraju dostatno snabijevanje KCUS-a potrebnim količinama kiseonika. Životi svih hospitaliziranih zavise od toga. Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme, ali se troši u ogromnim količinama - kazala je generalna direktorica KCUS-a. 

Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere, apeluje Izetbegović.

- Sada je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, ali da spasimo što možemo. Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas, mislite na one koje volite, na prijatelje i na svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici - apelovala je Izetbegović.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh