Nedjelja, 12.07.2020.
h

Izetbegović za Faktor: Ako Grabar-Kitarović ide u Tursku zbog Erdoganove intervencije, onda pogrešno razumije moje prijateljske odnose s njim

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će danas u jednodnevnoj posjeti Ankari, gdje će se sastati sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Glavna tema sastanka bit će, sudeći prema najavama hrvatskih medija, Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Turska ima jak utjecaj na procese koji se događaju u BiH, konstatiraju mediji iz susjedstva, te Grabar-Kitarović želi iskoristiti taj utjecaj, kao i prijateljske odnose Erdogana i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kako bi se postigao dogovor o izbornom zakonodavstvu koji bi "popravio položaj Hrvata u BiH".

Komentar na te najave smo zatražili od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je u izjavi za Faktor naglasio da se Republika Turska nikada nije miješala u unutrašnje odnose u BiH.

- Naprotiv, potpuno se korektno odnosila prema našoj državi, snažno podržavajući njene jasne i ranije definirane prioritete koji se odnose na članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, reformske procese i ekonomski napredak. Turska vodi smirujuću i stabilizirajuću politiku u cijelom regionu – kazao je Izetbegović za Faktor.

- Ako su tačni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to produkt potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa sa predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske – kazao je Izetbegović za Faktor.

Član Predsjedništva BiH ističe da do sada nije bilo intervencija predsjednika Erdogana po pitanju unutrašnje politike u BiH te da očekuje kako istih neće biti ni ubuduće.

- Na osnovu dosadašnjih odnosa, od Turske možemo očekivati principijelnu podršku BiH u skladu sa stavovima Vijeća Evropske unije za vanjsku politiku, koji naglašavaju potrebu implementacije presude Sejdić-Finci i izmjene Izbornog zakona koje neće doprinijeti daljim etničkim podjelama – zaključuje Izetbegović.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh