open-navfaktor-logo
search
Nova vlada
Izbori u Irskoj: Tri partije osvojile skoro podjednak broj glasova
U Irskoj su jučer održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima su tri političke partije vodile izjednačenu utrku za novi saziv parlamenta koji broji ukupno 160 zastupničkih mjesta.
09.02.2020. u 10:13
get url
text

Po zatvaranju birališta kasno sinoć su objavljene izlazne ankete koje je uradio Ipsos MRBI koji je imao punktove na 250 mjesta i anketirao uzorak od 5.376 birača.

Prema tim izlaznim anketama, vladajuća partija Fine Gael osvojila je 22,4, dok je na drugom mjestu Sinn Fein koji je dobio 22,23 posto glasova. Rame uz rame s njima je i partija Fianna Fail koja je dobila 22,22 posto glasova.

Među partijama koje bi mogle imati važnu ulogu u formiranju buduće vlade su i Zeleni koji su dobili 7,9 posto glasova, laburisti sa 4,6 posto i socijaldemokrate koje su dobile 3,4 posto glasova.

Rezultati jučerašnjih izbora bit će objavljeni tokom sedmice, a prema izlaznim anketama je jasno da će i buduća vlada Irske biti koaliciona ili manjinska.

Treba izdvojiti da je historijski najbolji rezultat ostvarila najstarija politička partija u Irskoj Sinn Fein koja slovi za političko krilo pokreta IRA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.