open-navfaktor-logo
search
Rasprave odmah u startu
Izbori u Bošnjaka: "Komunista" Bećirović ili Izetbegović "koji priča o punim džamijama"
Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, nekadašnji visokopozicionirani dužnosnik SDA, koji je obećao da će podnijeti ostavku ako Denis Bećirović ne pobijedi u utrci za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, pokrenuo je svojom današnjom izjavom o Bakiru Izetbegoviću lavinu komentara na društvenim mrežama, a onda je uslijedilo i jedno javno napuštanje Narode i pravde. 
21.05.2022. u 18:05
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - "Ja, Edis Bešić, napuštam NiP: Musliman, Bošnjak, ne smije da lobira niti da glasa za komunistu"

Edis Bešić, član Izvršnog odbora Narod i pravda Živinice, na Facebooku je saopćio da napušta tu stranku jer se ne želi prikloniti podršci Denisu Bećiroviću, glasati i lobirati za njega. 

- Uz razgovor sa svojim prijateljima hodžama, imamima, daijama koji su bili simpatizeri NiP-a, shvatio sam da jedan musliman, Bošnjak, ni u jednoj varijanti ne smije da lobira niti da glasa za komunistu (ateistu) koji još uvijek baštini svoju pionirsku ideologiju - obrazložio je Bešić uz priložene fotografije rahmetli muftije Muamera Zukorlića, stranačkog šefa Elmedina Konakovića i onu Bećirovićevu na kojoj odaje počast Josipu Brozu Titu na njegovom grobu u Beogradu. 

S druge strane, Fuad Kasumović je na današnjem zvaničnom predstavljanju Bećirovića kao kandidata "Trojke" i drugih stranaka, imao potrebu da javno zamjeri Bakiru Izetbegović, najizglednijem kandidatu SDA za Predsjedništvo, to što je spominjao pune džamije, jer mogli bi "zapadni prijatelji" da se uvrijede!?

- Cilj je jedan, da samoproglašenog bega, gospodina Izetbegovića, koji nas pravi prema Zapadu radikalnim, a bori se kao za državu svih naroda... Samo ću jednu izjavu spomenuti, a imate ih hiljadu, kaže: "pune su džamije i ne bojim se za Bosnu". Ja sam Bošnjak i idem u džamiju, ali to nema veze sa politikom. Ovdje žive i drugi narodi i sve i zato sam presretan i zadovoljan jer smo se uspjeli dogovoriti da gospodin Bećirović bude naš kandidat – naveo je Kasumović.

Dakle, prema Kasumovićevom shvatanju pune džamije su nešto radikalno i ne treba o tome govoriti, jer Zapad će se uplašiti. Napomene radi, isto misle Milorad Dodik koji Bošnjake naziva isključivo muslimanima i tretira ih vjerskom skupinom koje će se Zapad uplašiti, a i Dragan Čović, koji za građansku državu Bosnu i Hercegovinu kaže da bi to bila islamska država. Zašto Izetbegović, što je uostalom politika SDA, ne bi mogao biti za državu svih naroda, iako mu je "toplo oko srca" kad vidi pune džamije, to Kasumović nije objasnio. 

No, Kaumovićeva izjava, kao i Bešićevo napuštanje Naroda i pravde, potaknuli su javnu raspravu na društvenim mrežama: Za "komunistu" Bećirovića ili za Izetbegovića koji priča o punim džamijama. 

Žestoko je počelo, a do oktobra je ostalo još dosta vremena... Slijedi vrelo političko ljeto. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.