open-navfaktor-logo
search
Komunalne usluge
Iz ViK-a potvrdili Bandićeve tvrdnje: Neminovno je poskupljenje vode u Sarajevu
Nakon što je zastupnik Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić naveo kako će doći do povećanja cijena vode i odvodnje otpadnih voda, iz preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo potvrdili njegove tvrdnje.
19.02.2023. u 08:03
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnik Muamer Bandić: Umjesto da dobiju novu vladu, građani Sarajeva će dobiti "deblje" račune za vodu

Zastupnik Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić prije nekoliko dana poručio je kako će "umjesto da dobiju novu vladu, građani Sarajeva dobiti deblje račune za vodu i odvodnju otpadnih voda!".

Kako se čini, Bandić je rekao istinu.

- Povećanje cijene usluga koje potrošačima pruža KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo je neminovno jer je trenutna cijena definitivno neodrživa i neekonomska, te onemogućava da preduzeće posluje u skladu sa potrebama građana - kazali su iz ViK-a za Faktor.

Kako navode, preduzeće je, poštujući Zakon o komunalnim djelatnostima, metodologiju o utvrđivanju najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH, preporuku Ureda za reviziju institucija u FBiH, izvršilo kalkulaciju cijena svojih vodnih usluga i pripremilo prijedlog novog cjenovnika. Nadzorni odbor, dodaju, nije odlučivao o prijedlogu cijene.

 - Već duži vremenski period govorimo o potrebi za korekcijama cijena vode, a kada će do toga i da li će doći, o tome odlučuje osnivač, Kanton Sarajevo – ističu iz ViK-a te dodaju:

- U prethodnom periodu došlo je do povećanja troškova poslovanja preduzeća zbog povećanja cijena troškova održavanja sistema, povećanja cijena električne energije, nabavke materijala, rezervnih dijelova, radova i usluga za potrebe funkcionisanja vodovodnog i kanalizacionog sistema.

Podsjetili su kako se ViK ne finansira sredstvima iz budžeta Kantona Sarajevo već isključivo svojim sredstvima, uglavnom od naplate računa za vodu i odvodnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.