open-navfaktor-logo
search
Skijališta
Iz turističkih centara Jahorine i Vlašića objasnili kako se pripremaju za zimu, u ZOI-ju ne mogu govoriti za medije?!
Turizam je jedna od ekonomskih grana u Bosni i Hercegovini koja je zaista pretrpjela nemjerljive ekonomske štete izazvane pojavom pandemije uzrokovane COVID-19. 
23.09.2020. u 20:05
get url
text

I pored velikih finansijskih gubitaka vlasnici hotela, motela, apartmana i turistički radnici pripremaju se za zimsku sezonu, koja bi, ako situacija sa koronom bude bolja, trebala dovesti hiljade turista iz regiona, ali i cijele Evrope.

Na Bjelašnici su primjetni radovi, ali iz menadžmenta ZOI-ja su nam odgovorili da u ovom trenutku ne mogu davati izjave za medije o planovima za predstojeću zimsku sezonu.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina, za Faktor otkriva da je plan da u prvoj sedmici decembra zvanično otvore zimsku sezonu, kada će biti i specijalni popust na ski-karte. Kako dodaje, čim se steknu uvjeti, kao i prethodnih godina, skijalište će biti pušteno u rad.

- Ono što mogu reći je da se pripremamo i da ćemo uraditi sve i iznad svojih mogućnosti kako bi sezona protekla uspješno. Ništa ne prepuštamo slučaju i obraćamo pažnju na svaku sitnicu. Zadržali smo našu politiku poslovanja i najbolji odnos cijene i kvaliteta. Iako smo mnogo uložili u uređenje ski-staza, cijena ski-karata će ostati na istom nivou kao i prošle godine. Već sada vlada veliko interesovanje za ski-karte i zimovanje na Jahorini, a potpisali smo i ugovore sa najvećim agencijama SKIFUN i SKI BUS koje će u organizovanim grupama dovoditi veliki broj gostiju na našu planinu - govori Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Pripremanje staza na Jahorini

Naglašava da će u toku zimske sezone podići sigurnost na najviši mogući nivo i pridržavati se svih neophodnih mjera za suzbijanje širenja virusa COVID-19.

- Nadamo se da će kompletna situacija sa pandemijom biti ubrzo iza nas i da ćemo se svi neometano vratiti svojim aktivnostima, te da je ispred nas još jedna uspješna zimska sezona. Uporedo sa realizacijom veoma uspješnog ljeta, radimo i na pripremama za zimsku sezonu. Staze su već u ranijem periodu proširene, ublažene, prilagodili smo nagibe i uradili drenažu. Sada je u toku posljednja faza koja podrazumijeva uklanjanje i mljevenje kamena, potpuno zaravnjivanje podloge na dubini od 15 do 20 cm specijalnom mehanizacijom koja "pegla" sve zemljane i kamene neravnine do najsitnijih frakcija. Već zaravnjene staze se humsiraju, a potom se radi zatravljivanje i hidrosjetva. Ove godine skijaše, pored već postojećih ski-staza koje će biti idealno pripremljene, dočekat će i jedna nova staza dužine oko 1.000 m. Pored već osvijetljene kompletne staze Poljice, skijašima će ove zimske sezone na raspolaganju biti još jedna osvijetljena staza za noćno skijanje, ali i proširen Olimpijski bar u kojem će uživati još veći broj skijaša. Također, na zahtjev skijaša otvaramo i nova prodajna mjesta na Poljicama i sada će ih biti duplo više u odnosu na prethodnu godinu. Na Jahorini je nedavno obnovljen regionalni put na dionici Bistrica - Podgrab - kaže direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Vlašić

Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona posljednjih dana također intenzivno radi na pripremama za novu sezonu.

- Mi se pripremamo za turiste, ali, naravno, sve ovisi od epidemiološke situacije. Uradili smo veliki promotivni plan i planiramo agresivnu promociju u Hrvatskoj i Sloveniji. Želimo na pravi način upoznati goste sa ljepotama i sadržajima Vlašića, ali i ostalih planina u našem kantonu. Postoji veliki interes gostiju iz Hrvatske, koji će vjerovatno ovu zimu radije birati BiH za zimovanje, a manje ići prema Austriji i Sloveniji. Radit ćemo i intenzivnije kampanje putem medija i društvenih mreža. Želimo da Srednjobosanski kanton i naše planine budu najbolja destinacija za turiste iz regiona. Dodatno ćemo pojačati mjere i želimo da se naši gosti osjećaju što sigurnije. Ove godine nismo radili nove staze na Vlašiću, ali sa svojim kapacitetima možemo odgovoriti svim zahtjevima gostiju. Vlašić je već godinama poznat i po manifestaciji Šankanje na koju tradicionalno dolaze hiljade turista iz cijelog regiona. Nismo sigurni da li će zbog situacije sa koronom ona biti održana i ove godine – kaže Miroslav Matošević, direktor turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.