Ovakvu odluku donijelo je Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a Unsko-sanskog kantona, nakon što Kajtazović nije želio vratiti mandat.

- Bili smo mu dali sedam dana roka da vrati mandat, da ostane u SDP-u uz neke druge sankcije. Međutim, on to nije učinio i isključen je iz stranke – rekao nam je Razim Halkić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a USK.

Dodao je da je Povjereništvo, koje je uvedeno nakon što je raspuštena Općinska organizacija SDP-a u Velikoj Kladuši, razgovaralo s Kajtazovićem.

- On se naknadno očitovao. Rekao je da ide u nezavisne vijećnike – kazao je Halkić.

VEZANI TEKST - Propao opoziv Fikreta Abdića zbog SDP-ovog vijećnika, centrala stranke u Sarajevu tek utvrđuje ko je on

Za pokretanje postupka opoziva načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića bila je osigurana većina od 15 glasova. Međutim, sve je propalo kada na sjednicu Općinskog vijeća 24. novembra nije došao Ibrahim Kajtazović-Bato koji je bio vijećnik SDP-a. Zbog toga nije bilo potrebnog kvoruma i 15 glasova.

Zbog ovoga je SDP kritiziran, bilo je i ostavki.

Na pitanje šta sada kada je u pitanju proces opoziva Fikreta Abdića, Halkić je odgovorio da ne zna u kojem će to pravcu ići imajući u vidu i to da SDP sada u Vijeću ima jednog, od ranija tri vijećnika.

Naime, Ibrahim Kajtazović-Bato je isključen, dok je njegov imenjak i prezimenjak Ibrahim Kajtazović, koji je također bio SDP-ov vijećnik, napustio stranku želeći se, kako je kazao, ograditi od dešavanja 24. novembra i postupka Ibrahima Kajtazovića-Bate.