open-navfaktor-logo
search
Presuda zbog šuma
Iz RS-a uvijek dolaze negativni komentari, ali na kraju izvrše odluke Ustavnog suda BiH
Sedam je neizvršenih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i najviše ih ima Parlamentarna skupština BiH, i interesantno je da je bh. entitet Republika Srpska, iz kojeg dolaze negativni komentari, taj koji izvrši odluku.
24.09.2021. u 10:31
get url
text
Press Ustavnog suda BiH

Kazao je ovo Mato Tadić, predsjednik Ustavnog suda BiH, osvrćući se na negativne komentare, prvenstveno predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, nakon što je Ustavni sud BiH jučer odlučio da su pojedine odredbe Zakona o šumama RS-a neustavne. Preciznije, neustavne su one odredbe koje su se odnosile na to da je vlasnik šuma u RS-u zapravo entitet RS, te je neophodno da ovo pitanje zakonom uredi Parlament BiH.

VEZANI TEKST - Dodik nakon odluke Ustavnog suda: Poništiti sve u NSRS-u

- Ustavni sud BiH ima svoju nadležnost utemeljenu Ustavom i po tome radimo. Direktnih pritisaka na mene i kolege nema ili ako ima, nisu takve naravi da bi utjecale na naš rad, samostalnost u smislu odlučivanja. Bilo bi zgodno da nema ni to što ste primijetili. Dugo sam u Ustavnom sudu. Naučen sam više na to i ne obraćam posebnu pažnju – rekao je Tadić odgovarajući na pitanja o pritiscima i komentarima koji su uslijedili nakon presude.

Istakao je da su njihove odluke konačne i obavezujuće po Ustavu i insistiraju na izvršnju neovisno o tome ko šta komentira. Odgovorio je i da u onom dijelu u kojem Ustavni sud utvrdi da su odredbe neustavne, nakon šest mjeseci ih brišu iz pravnog sistema.

- Šume su, kao i poljoprivredno zemljište, gdje jesu, niko ih ne prenosi fizički, upravlja kao i do sad kako su upravljali i gazdovali. U našoj složenoj situaciji mora se voditi računa da postoji Sporazum o sukcesiji, sukcesor je država, nije FBiH, nije RS – rekao je Tadić.

Napomenuo je da imaju sedam neizvršenih odluka.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH: Šume nisu vlasništvo Republike Srpske već države BiH

- Najviše Paralmentarna skupština BiH, tri su FBiH. U odnosu na RS je interesantna situacija. Odatle dolaze negativni komentari, ali izvrše odluku. Istini za volju, kada je u pitanju odluka koja se odnosi na Dan državnosti, nisu donijeli novi zakon, ali je postojeći stavljen van primjene tako da zakona nema – dodao je Tadić.

Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman govorio je o samoj jučerašnjoj odluci Ustavnog suda, koji je cijenio ustavnost Zakona o šumama RS-a.

- Ustavni sud je našao da je određenim odredbama, u kojima se vlasništvo nad šumamama u području RS-a tretira kao vlasništvo RS-a, da su ti članovi ocijenjeni kao neustavni. Na temelju dosadašnje sudske prakse, Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom i Sporazuma o sukcesciji, svoju nadležnost ima država Bosna i Hercegovina, odnosno Parlamentarna skupština BiH da to pitanje uredi zakonom i onda u zavisnosti od rješenja i kriterija, entiteti i druge organizacione jedinice i fizička lica mogu imati pravo svojine – pojasnio je Ćeman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.