Ekshumacija na ovom izuzetno nepristupačnom i teško prohodnom terenu uz kanjon rijeke Bistrice počela je u ponedjeljak, a nastavit će se i u narednoj sedmici obzirom na izuzetno obimno i složeno područje za pretraživanje.

Posmrtni ostaci koji su do sada pronađeni bit će prebačeni u JKP Gradska groblja Visoko na dalju kriminalističko-tehničku i sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Prema informacijama s kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su u proteklom ratu nestale na ovom području.

Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji neposredno rukovodi Tužilaštvo BiH, a u procesu sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi Međunarodne komisije za nestale, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PU Foča i PS Kalinovik koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Lokaciju na kojoj se vrši proces ekshumacije posmrtnih ostataka proteklih dana posjetili su i predstavnici operativne radne grupe za nestale osobe u ime Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Ujedinjenih nacija.

Lokaciju su posjetile i predstavnica Ambasade Švedske u BiH kao i zamjenica šefa programa za Zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), zaključili su iz Instituta za nestale osobe BiH.