open-navfaktor-logo
search
Predali ih Tužilaštvu
Iz Holandije u BiH švercovali narkotike: Pogledajte šta je SIPA oduzela od uhapšenih u akciji "Blog"
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su danas Tužilaštvu BiH devet osoba koje su jučer uhapšene u akciji kodnog naziva "Blog", a zbog sumnje da su u posljednjih godinu iz Holandije u Bosnu i Hercegovinu uvezli veću količinu opojnih droga kokain, heroin i spid. 
11.05.2021. u 13:31
get url
text
get url
text

Svima im se na teret stavlja organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama. 

SIPA je jučer pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbama Suda BiH pretresla devet lokacija i tom prilikom pronašla i oduzela predmete koji će biti korišteni u daljem krivičnom postupku protiv uhapšenih. 

{$galerijaFotografija}

Kako je rečeno iz SIPA-e postoje osnovi sumnje da su članovi ove grupe od maja 2020. godine, nabavljali veće količine kokaina, heroina i amfetamina u Holandiji, nakon čega su drogu transportovali u Bosnu i Hercegovinu, gdje je dalje preprodavana.

Tokom višemnjesečne istrage i obavljenih vještačenja privremeno oduzetih opojnih droga u okviru ove operativne akcije, pripadnici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli 1.104,79 grama opojne droge kokain, 7.470,02 grama opojne droge heroin i osam litara amfetaminskog ulja koje se koristi kao osnovna baza za proizvodnju opojne droge spid.

U sklopu ove istrage pripadnici SIPA-e su u januaru ove godine na autoputu A1, kod naplatnih kućica u Zenici, presreli automobil "audi" u kojem je pronađeno oko osam kilograma kokaina izuzetne čistoće, te uhapsile vozača Edina H. 

Također, u nastavku aktivnosti, prošle sedmice, tačnije 30 aprila u popodnevnim satima, na magistralnom putu M-17, kod Maglaja zaustavljena je "toyota corolla", bh. registarskih oznaka, koju je vozio E. Lj.

U rezervoaru automobila pripadnici SIPA-e pronašli su i oduzeli 8 litara amfetaminskog ulja, koje je on prevozio iz Holandije u BiH.

Inače, od jednog litra amfetaminskog ulje može se proizvesti između pet i deset litara spida. 

Vrijednost zaplijenjenih narkotika na ilegalnom narko-tržištu u BiH iznosi više stotina hiljada KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.