open-navfaktor-logo
search
REAKCIJE
Iz Ambasade SAD-a za Faktor: Od MUP-a RS tražimo dodatne informacije o žandarmeriji
Sjedinjene Američke Države ulažu milione dolara u BiH u policijske jedinice koje nisu militarizovane i koje su, prije svega, u u funkciji zaštite građana i ti ciljevi će i dalje biti naš prioritet, poručeno je iz Ambasade SAD-a. 
24.06.2019. u 18:58
get url
text

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a donijelo je odluku da iz Prijedloga zakona o zmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, a koji se trebao naći na sutrašnjoj sjednici NSRS-a, povuče član koji se odnosi na formiranje rezervnog sastava policije.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu komentirali su takvu odluku entitetskog ministarstva. 

-Odluka da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske je korak u pravom smjeru, jer bi se njima stvorili uvjeti za formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske. Kao što smo i ranije govorili, uspostava rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnog pitanja poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini. S druge strane, rezervne policijske snage bi samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja - rečeno je za Faktor iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH. 

Također, iz Ureda ističu, da traže dodatne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o informaciji od 24. juna prema kojoj će jedinice za podršku promjeniti naziv u "žandarmeriju", koja se definiše kao vojna komponenta institucija za primjenu zakona.

-Sjedinjene Američke Države ulažu milione dolara u BiH u policijske jedinice koje nisu militarizovane i koje su, prije svega, u funkciji zaštite građana i ti ciljevi će i dalje biti naš prioritet -poručeno je iz Ambasade SAD. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.