Da će se novom selektoru Zmajeva Ivaylu Petevu svi miješati u posao, jasno je bilo i prije njegovog imenovanja, a potvrda je stigla odmah po završetku sjednice Izvršnog odbora, kada je Milorad Sofrenić kazao da će bugarskom treneru asistirati domaći stručnjaci i da će kompletan stručni stab biti predstavljen 27. januara.

Da, Petevu će, između ostalih, saradnike birati isti onaj Sofrenić koji nije uspio ni zapamtiti ime novoizabranom selektoru. A kao lav se borio za njegovo imenovanje. Bugarin je u razgovoru sa stručnom komisijom tražio izbor vlastitih saradnika. Što je i normalno. Ovako će sarađivati s ljudima koje ne poznaje.

VEZANI TEKST - Sofrenić ne zna ni ime novog selektora: Ovo je jedini član IO FSBiH koji nije glasao za Peteva

- Kandidat donekle poznaje stanje u reprezentaciji BiH i ima određene planove za budućnost. Zahtjev od Peteva da angažuje dva člana stručnog štaba (videoanalitičar i jedan pomoćni trener) mogao bi predstavljati problem kod nas - napisao je u svom izvještaju Emir Spahić.

Petev će biti tek drugi selektor stranac na klupi BiH. Primjera radi, Robert Prosinečki je na klupu Bosne i Hercegovine doveo svoje asistente. Izvršni odbor će prilikom formiranja novog stručnog štaba imati jasne kriterije. Prvi je nacionalna pripadnost, a drugi odanost i slijepa poslušnost. Uostalom, i selektor je tako izabran.

Da stvar bude jasnija, na pripremama Zmajeva će pola čunjeva nosati Bošnjak, pola Hrvat, a golmane bi mogao odbranama učiti Srbin. Možda čak i Sofrenićev sin, koji je trenutno obnaša tu funkciju u mladoj selekciji BiH.

Navijači su ionako rekli svoje. Novi selektor, kao niko ranije, ostao je bez podrške cjelokupne javnosti. Jasno je kakav se rezultat iz takve atmosfere može izroditi.