Ivanić - Belliard: Evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu

objavljeno: 27.06.2017. u 13:53

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić primio je zamjenika generalnog sekretara za političke poslove - političkog direktora EEAS-a Jean-Christophea Belliarda, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Ivanić se osvrnuo na nedavnu posjetu Briselu i sastanke s brojnim zvaničnicima EU i NATO-a te ih ocijenio vrlo uspješnim i istakao zadovoljstvo iskazanoj podršci evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Belliard je kazao da je potrebno nastaviti pozitivan trend iz prethodne godine, koja je bila vrlo uspješna za našu zemlju i nastaviti s reformskim procesom, koji bi donio napredak na svim poljima od suštinskog interesa za BiH.

Ivanić je rekao da u ovom trenutku postoji određeni zastoj na evropskom putu BiH, te da je potrebno učiniti dodatne napore i ubrzati aktivnosti kako bi se ispunile obaveze preuzete reformskom agendom.

Sagovornici su se složili da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu i da je potreban zajednički angažman kako bi se provele potrebne reforme na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanku je prisustvovao šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

U ime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku je prisustvovavala savjetnica Sanja Bazina-Crnokić, a u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića savjetnik Dževad Mahmutović.