open-navfaktor-logo
search
Kolumna na Football Italia
Italijanska novinarka žestoko kritikovala Dijamanta: Edin Džeko nije ni trebao biti kapiten Rome
Susy Campanale, novinarka portala Football Italia žestoko je kritikovala Edina Džeku, doskorašnjeg kapitena Rome.
04.02.2021. u 18:45
get url
text

Ona je u svojoj kolumni pisala o sukobu Dijamanta i Paula Fonsece, trenera Rome, koji je zbog nediscipline oduzeo kapitensku traku našem golgeteru.

- Rijetki su klubovi na svijetu, a kamoli u Italiji, koji su skloni samouništenju kao što je Roma. Posljednji sukob između trenera i najveće zvijezde za nju nije ništa novo jer je prošla kroz eru Francesca Tottija i Luciana Spallettija, ali ovaj se sukob čini drukčijim jer ni jedan od aktera vjerovatno neće još dugo biti u Rimu - piše Campanale u kolumni na Football Italia, dodavši:

- Totti je bio ikona, dok je Edin Džeko napadač koji je svake godine pred odlaskom u Chelsea, Inter ili Juventus. Spaletti je bio u drugom mandatu u klubu, a Paulo Fonseca je u najbolju ruku imao osrednje rezultate u debitantskoj sezoni i uopće se nije povezao s navijačima. Čak i da se ne zna o čemu se radilo u njihovom sukobu, nikog nije ni posebno briga.

VEZANI TEKST - Direktor Rome potvrdio: Edinu Džeki oduzeta kapitenska traka!

Ali, Džeko je odigrao pametno. Kad su ga odvojili od treninga sa saigračima, i dalje je inzistirao da na svakoj utakmici bude na tribinama, navija za Vučicu i slavi svaki gol. Znao je kako će to izgledati i da će tako pokazati ultrasima kako je on taj kojem je zaista stalo do Rome, a ne ovaj novopridošli trener.
Rješenje je bilo privremeno jer je januarski prijelazni rok završio, a Inter nije imao novca platiti porez na Džekinu plaću pa nisu imali drugog izbora nego stisnuti zube, preživjeti sljedećih šest mjeseci i skrivati međusobni prezir. U julu ćemo opet čitati kako je Džeko spreman otići, a za Fonsecu će biti velik uspjeh ako potraje do kraja sezone.

Ako ništa, dobra vijest u cijeloj priči je odluka koju je trebalo odavno donijeti: izabrati Lorenza Pellegrinija za kapetana Rome. Desetljećima je ta čast pripadala samo lokalnim igračima, Giuseppeu Gianniniju, Francescu Tottiju, Danieleu De Rossiju i Alessandru Florenziju.

Posljednjih su godina svi ti domaći igrači, ljudi čija ljubav prema Romi nadilazi običan posao, sistemski tjerani iz kluba iz nepoznatih razloga. Ako su novi vlasnici, Friedkin Grupa, zaista odlučni vratiti povezanost kluba s navijačima, pa čak i vratiti stari grb, izbor Pellegrinija za kapitena velik je korak u pravom smjeru.

Budimo pošteni, Džeko je dobio traku samo zato što niko drugi nije ostao i to je bio način da ga se udobrovolji nakon što mu je ponovno propao transfer u veći klub. Nije ju uopće trebao nositi i ovaj potez jednostavno vraća stanje u normalno. Ako se navijači u nečemu mogu složiti, to je da bi radije zadržali Pellegrinija nego Džeku ili Fonsecu. Toga su vjerojatno svjesni i Bosanac i Portugalac, kojima do kraja sezone preostaje samo životarenje - napisala je Susy Campanale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.