open-navfaktor-logo
search
Digitalno doba
IT sektor: Motor razvoja Bosne i Hercegovine
U posljednje  četiri godine prisutan je kontinuiran rast zaposlenih, te neto plaća
04.10.2018. u 22:49
get url
text

IT sektor jedan je od najbrže rastućih privrednih grana u BiH. U prethodnih pet godina zabilježen je rast od čak 72 posto, a prema izvještaju Agencije za statistiku BiH iz prošle godine, u našoj zemlji u IT sektoru posluje 1.128 kompanija. Ovi podaci ukazuju na značajan rast broja kompanija u IT sektoru u BiH i to u periodu od 2015 do 2017. godine.

U Kantonu Sarajevo registrirano je više od 250 IT firmi koje zapošljavaju više od 2.500 osoba, a potreba za novom kvalificiranom radnom snagom konstantno raste. Istraživanja pokazuju da 60 do 70 posto radne snage u IT sektoru čine mlađi radnici do 35 godina što predstavlja ogroman potencijal za dodatno zapošljavanje mladih, te njihovo zadržavanje u BiH. Ovi podaci Kanton Sarajevo, u kojem radi više od 57 posto zaposlenih u IT sektoru Federacije BiH, svrstavaju u motor razvoja IT sektora u Federaciji, ali i BiH.

Rast broja kompanija u IT sektoru u periodu dod 2015. do 2017. godine  

- Iako u ovom sektoru preovladavaju male kompanije, procjenjuje se da godišnje u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) naše zemlje IT kompanije učestvuju sa 150 miliona KM što, u poređenju s ostalim sektorima, pokazuje da se radi  o industriji koja predstavlja veliku razvojnu šansu za ekonomiju BiH. U Kantonu Sarajevo, IT kompanije su ostvarile ukupan prihod veći od 215 miliona KM, a putem poslova realiziranih za inostrane klijente ostvaren je izvoz veći od 65 miliona KM. Također, IT kompanije spadaju u najpoželjnije poslodavce jer prosječna neto plaća u ovom sektoru iznosi 1.307 KM, što je 50 posto više od prosječne plaće u FBiH - naglašava Amila Pilav-Velić, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, u posljednje četiri godine prisutan je kontinuiran rast zaposlenih, te neto plaća u okviru djelatnosti  "Informacije i komunikacije" gdje najznačajniji dio čine kompanije u djelatnosti "Računarsko programiranje" te povezanih djelatnosti. Tako je broj zaposlenih u ovoj djelatnosti povećan sa  7.399, koliko je iznosio u 2014.  godini, na 8.856 osoba u 2017, a zabilježen je i rast prosječne neto plaće s 1.222 KM u 2014. na 1.307 KM u 2017. godini.

Prosječna neto plaća u ovom sektoru iznosi 1.307 KM

- Ovaj potencijal IT sektora u kontekstu ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta prepoznala je Vlada Kantona Sarajevo usvajajući Studiju razvoja IT sektora u januaru 2017. godine, a koja definira najveće prioritete budućeg razvoja ovog sektora kao jednog od ključnih nosilaca privrednog razvoja KS. Studijom je predviđeno osnivanje Fonda za IT edukaciju i stipendiranje, uvođenje IT srednjih stručnih škola, te IT usmjerenja na visokoškolskim ustanovama s obzirom na izražen nedostatak kadra u ovom sektoru, ali i izgradnja Tehnološkog parka, razvoj digitalne infrastrukture u Kantonu Sarajevo, te uvođenje poreskih olakšica i izvoznih stimulacija za IT kompanije - istakla je profesorica Pilav-Velić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.