Peter Ben Embarek kazao je da su kineski stručnjaci unutar tima u izvještaju odbacivali povezivanje porijekla pandemije s istraživačkom laboratorijom u Wuhanu.

- U početku nisu htjeli u izvještaj staviti ništa o laboratoriji jer to za njih nije bila moguća opcija porijekla virusa i nije imalo smisla na to gubiti vrijeme. Mi smo pak insistirali na tome da ga uključimo u izvještaj jer je to bio dio cijelog pitanja o pravom porijeklu virusa - rekao je Ben Embarek tokom intervjua.

U svom izvještaju objavljenom početkom ove godine tim WHO-a iz Kine rekao je kako je "vrlo malo vjerovatno" da je virus SARS-CoV-2 mogao slučajno procuriti iz Instituta za virusologiju Wuhan ili iz nekog drugog objekta u tome gradu. Dodali su kako ne namjeravaju preporučiti daljnju istragu tog pitanja.

Rasprava o tome treba li uopće uključiti teoriju "curenja" virusa iz laboratorije trajala je 48 sati prije završetka izvještaja, kazao je Embarek. Na kraju su se kineski stručnjaci složili da se u izvještaju spomene ta teorija "pod uvjetom da se ne preporuče nikakve posebne studije za potkrjepljivanje te hipoteze".

Kazao je kako se neki sličan scenarij, koji je naveden u izvještaju, u kojem bi zaposlenik laboratorije nehotice mogao donijeti virus u Wuhan nakon prikupljanja uzoraka na terenu, mogao smatrati i teorijom curenja iz laboratorija i hipotezom direktne infekcije od šišmiša.

- U slučaju zaposlenika laboratorija koji se zarazio na terenu tokom prikupljanja uzoraka u špilji sa šišmišima, takav scenarij pripada i hipotezi o curenju iz laboratorija kao i našoj prvoj hipotezi direktne infekcije sa šišmiša na čovjeka. Smatrali smo da je ta hipoteza vjerovatna - rekao je Ben Embarek.

U daljnjim komentarima tokom intervjua, koji nisu bili uključeni u dokumentarni film, ali su bili prikazani na web stranici danskog kanala TV2, Embarek je sugerirao kako se moglo raditi i o "ljudskoj pogrešci", ali da kineski politički sistem ne dopušta da se tako nešto prizna.