Ponedjeljak, 30.11.2020.
h

Istražili smo: Koje hercegovačke firme zarađuju milijarde na uvozu stranih brendova

Tržište roba široke potrošnje (FMCG) u Bosni i Hercegovini vrijedno je prema nekim procjenama oko 6 milijardi KM. 

Kao jedan od najunosnijih sektora za bavljenje biznisom, prodaja FMCG proizvoda poput prehrambenih proizvoda, sokova, alkohola, cigareta, higijenskih potrepština i svega onoga što sadrži jedna prosječna prodavnica predmet je žestoke konkurencije.

Vodi se bitka za dobijanje ekskluzivnog zastupništva svakog stranog brenda koji se najbrže i najviše prodaje, a u tome važan faktor igraju i poznanstva te zakulisni dogovori. Ključnu ulogu imaju distributeri FMCG roba koji djeluju kao spona između proizvođača i velikih trgovinskih lanaca poput Binga i Konzuma. Distributer, kojem je proizvođač dodijelio zastupništvo, na sebe preuzima obavezu distribucije i prodaje brendova kupcima u našoj zemlji, dok marketinško pokrivanje kupaca u BiH najčešće radi druga firma ili sam proizvođač.

Istraživanje koje je proveo Faktor ukazuje na disproporcionalno veliku zastupljenost distributera iz zapadne Hercegovine koji su uspješno isposlovali dobijanje zastupništava većine poznatih bredova. Mnogi od vlasnika ovih kompanija su nakon zarađenog novca otvorili i proizvodne firme, te proširili svoje poslovanje. Prihodi od prodaje 30 najvećih distributera se na godišnjem nivou kreću u iznosu od oko 2 milijarde KM od čega se skoro dvije trećine odnose na firme iz Hercegovine i gradova iz Bosne koji gravitiraju Hercegovini.

Deset najvećih distributera u BiH koji na godišnjem nivou ostvaruju prihode od oko 1,5 milijardi KM su Ataco (Široki Brijeg), Boreas (Kreševo), Dukat (Laktaši), MCI (Široki Brijeg), Mepas (Široki Brijeg), Nelt (Istočno Sarajevo), Orbico (Sarajevo), Planet (Posušje), Violeta (Grude) i Megamix (Sarajevo).

Veliki brendovi su na području bh. susjedstva prvo ušli u Hrvatsku, već 1992. godine. S obzirom na to da je u najvećem dijelu BiH bijesnio rat, a da su određeni dijelovi Hercegovine putno povezani sa morskom obalom bili bez većih ratnih dejstava, firme iz tog kraja su već tokom tog perioda ostvarivale kontakte sa službenim zastupnicima brendova iz Zagreba. Ta se veza nastavila i poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada poznati brendovi redom ulaze na tržište BiH 1996. godine.

Većina karata je podijeljena, i zastupništva su dobijena prije 10 do 20 godina, i promjene se izuzetno rijetko dešavaju. Tako naprimjer distributer MCI iz Širokog Brijega između ostalog distribuira Niveine proizvode uz proizvode Nestlea poput KitKat i Lion čokoladica i niza drugih, ali i robne marke GlaxoSmithKlinea uključujući zubnu pastu Aquafresh, keksove Jaffa i mnoge druge.

Distributerska firma Mepas iz Širokog Brijega je distributer kompanije Storck koja proizvodi poznate čokoladice Merci, Toffifee, Knoppers i niz drugih. Pored toga, Mepas je distributer robnih marki kompanija Kandit, Koestlin, Gavrilović, Saponia i mnogih drugih.

Kompanija Boreas iz Kreševa, članica Stanić grupe, ekskluzivni je distributer sokova Juicy, zatim alkoholnih pića poput Baileys, Johnnie Walker, MB Pivo, Amstel, Heineken, Smirnoff kao i cigareta proizvođača Philip Morris uključujući i Marlboro.

Navedene firme i proizvodi su tek dijelić brendova koje uspješno distribuiraju firme iz zapadne Hercegovine, te mjesta koja gravitiraju toj regiji.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh