Istočna Guta: U posljednjim Assadovim napadima poginulo 15 civila

objavljeno: 23.02.2018. u 21:03

U posljednjim napadima oružanih snaga Bashara al-Assada na Istočnu Gutu poginulo je 15 civila. U napadima Assadovih snaga u četvrti Duma je poginulo osam civila, u Shifoniyyu troje, Ein Tarmu dvoje i po jedan civil u Saqbi i Zamalki.

 

Assadove snage i grupe koje ratuju na njihovoj strani od ponedjeljka ujutro izvode kopnene i vazdušne napade u naseljima u Istočnoj Guti.

U intenzivnim režimskim napadima izvedenim u posljednja četiri dana poginula su 334 civila. Osim toga, u istom periodu na meti napada bila su 22 medicinska centra, džamija i dom za djecu. U Istočnoj Guti, koja se nalazi pod kontrolom opozicije, živi oko 400.000 civila.

Dogovorom u Astani prošle godine, Istočna Guta je proglašena zonom deeskalacije sukoba. Uprkos tome, Assadov režim u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirao je napade.

Kriza u toj regiji svakim danom je sve veća, a hiljade bolesnih ljudi čeka na evakuaciju. Veliki broj djece u Istočnoj Guti preminuo je zbog nemogućnosti pristupa dovoljnim količinama hrane i lijekova.