open-navfaktor-logo
search
U septembru u Parlamentu
Ispravljanje nepravde: Evo šta borcima donose izmjene Zakona o PIO-u
Nakon usvajanje izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koje se tiču ispravljanje nepravde prema borcima, na prvoj redovnoj sjednici u septembru izmjene Zakona o PIO-u će se naći na Domu naroda, rekao je za Faktor delegat Fahrudin Skopljak (SDA) koji je jedan od predlagača izmjena Zakona o PIO-u u ovom domu.
11.08.2021. u 19:19
get url
text

{$galerijaFotografija}

Kaže da se ključne izmjene odnose na bodovanje svake godine ratnog staža, vraćanje sa pola na jedan bod, te da će se izmjenama omogućiti raniji odlazak boraca u penziju, umjesto sa 58 godina.

VEZANI TEKST - Mušić: Ispravili smo nepravdu prema borcima kod penzionisanja; Adžem: Ispoštovan amanet Bukvarevića

- Prijedlog o izmjenama Zakona o PIO-u je prošao u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a čiji je predlagač zastupnik Zijat Mušić, a nakon čega je bio potreban formalno-pravni predlagač ovog zakona u Domu naroda, pa smo kolega Ivo Tadić i ja prihvatili da budemo predlagači i zakon je već upućen u parlamentarnu proceduru. Prema informacijama koje imam, prijedlog Zakona o PIO-u bi trebalo da se nađe na dnevnom redu prve redovne sjednice u septembru, da se razmatra po skraćenom postupku. Značaj izmjena je ogroman za boračku populaciju. Prije svega, ispravlja se ta nepravda sa koeficijentom koji se sa 0,5 vraća na jedan za svaku godinu provedenu u odbrani zemlje. Također, smanjuje se i dobna granica kod odlaska u penziju sa 62 na 58 godina. To su ključne dvije stvari - govori Skopljak.

Fahrudin Skopljak

Vjeruje da će izmjene biti usvojene i na Domu naroda FBiH.

- Vjerujem da će izmjene biti usvojene, da neće niko oko toga problematizirati i da će zakon dobiti podršku na Domu naroda. S obzirom na to da je kolega Ivo Tadić (HDZ) prihvatio da bude sa mnom predlagač, to govori da će i HDZ podržati ove izmjene i vjerujem da će zakon dobiti podršku. Sigurno je veliki broj boraca koji već trpi posljedice zbog koeficijenta 0,5, ali i veliki broj koji ne mogu zbog dobne barijere sa 62 godine ni da upute zahtjev za penzionisanje, tako da je sigurno veliki broj ljudi oštećen ovim zakonom - rekao nam je Skopljak.

Podsjećamo, novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH donesen je 2018. godine, od kada borci čekaju da se ispravi nepravda koja im je učinjena ovim zakonom. Izmjene je trebalo da predloži Federalno ministarstvo rada i socijalne politike Vladi FBiH, ali to do danas nije urađeno, pa su parlamentarci iskoristili svoje zakonsko pravo i uputili izmjene zakona u parlamentarnu proceduru u korist na hiljade obespravljenih boraca. 

Izmjene Zakona o PIO-u - 11.08.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.