Ismet Sejfić, najdominantniji centar bh. prvenstva: Odavno naša liga nije vidjela ovakvog igrača

objavljeno: 06.12.2015. u 13:16

Novi prvoligaš Bosne i Hercegovine, SKK Student iz Mostara, postoji tek tri godine.

Košarkaški tim pokrenut je u sklopu sportske sekcije mostarskog univerziteta i u ove tri godine, ne samo da je uspio izboriti najviši rang naše košarke, nego tu igra vrlo bitnu ulogu.

 Ozbiljan sastav

Debitant u društvu najboljih nanizao je tri pobjede, porazivši u prethodna tri kola i gradskog rivala Zrinjskog i nekadašnjeg prvaka države Široki. Te pobjede pokazale su da je domaća, sve slabija liga, dobila još jedan ozbiljan sastav koji će je osvježiti, ali i da u Studentu igra jedan od najdominantnijih košarkaša posljednjih godina!

Ismet Sejfić definitivno je najzaslužniji što ovaj mostarski tim sada ozbiljno računa na ulazak u Ligu 6. Na zadnja tri meča, prije večerašnje utakmice kod Slobode, snažni centar Studenta bilježi double-double. Prosjek mu je u ligi oko 18 poena i devet skokova, no na zadnje četiri utakmice 22-godišnjak iz Prozora upisuje za naše uslove nevjerovatne brojke – 25,5 poena uz 10 skokova po utakmici.

No, impresivnija od brojki jeste energija koju isijava ovaj košarkaš kojeg svakako treba vidjeti, prije nego što neminovno napusti našu ligu i ode u neki bolji klub. Jer, bez obzira na dvojac bivših i sadašnjih reprezentativaca u Sparsima, Kenana Bajramovića i Dalibora Peršića, Ismet Sejfić definitivno je najdominantniji košarkaš u ovoj ligi.

– Mislim da jeste najdominantniji. Po energiji, skoku i snazi teško mu iko može parirati, a jedino mu tehnika nije jača strana. Međutim, ovakvo srce ja još nisam vidio, oduševljen je Sejfićev trener Neven Nikolić.

Sejfić je svojevremeno bio velika perspektiva bh. košarke. Kao tinejdžer je otišao iz rodnog Prozora u Tursku gdje je bio u omladinskim pogonima nekoliko klubova, čak i u turskom velikanu Fenerbahčeu. U septembru prošle godine iznenada se vratio iz Turske te priključio ekipi Bosna-Royal na Memorijalnom turniru ”Mirza Delibašić” u Sarajevu.

Inostrani angažman

Igrama protiv Turk Telekoma i Partizana privukao je pažnju iz Litvanije pa je otišao u Džukiju koju vodi bivši poljski selektor Andrej Urlep. Odatle ga je u Mostar doveo bivši trener Studenta, danas trener Slobode Boris Džidić, a Sejfić se u ovih nekoliko mjeseci pretvorio u pravu „zvijer pod koševima“.

Naša liga nije dovoljno jaka pa njegove brojke treba uzeti s rezervom, ali Ismet Sejfić dovoljno je mlad da u njemu možemo tražiti novu svježu krv za reprezentaciju BiH.

(I. Marinović /Faktor.ba)