"Islamska država" po Čoviću: Znate li ko jedini nije reagirao na stav predsjednika HDZ-a?

objavljeno: 08.02.2018. u 17:10

Otkako je u javnost saznala da je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a, i pred evropskim kolegama, konkretno pred Josephom Daulom, predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP), iznio tezu da Bošnjaci u BiH žele "islamsku državu", ne stišavaju se reakcije u BiH, ali i u cijeloj regiji. 

Čović je svoje stavove dodatno potkrijepio suludim tezama u kojima je građansku državu poistovijetio sa islamskom državom. Te njegove riječi naišle su na brojne osude. 

VEZANI TEKSTDragan Čović: Građanska BiH znači islamska država

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a Hrvatske, jedan od posljednjih koji su osudili Čovićeve stavove. U izjavi za Vijesti.ba on je kazao da nije saglasan sa stavom Dragana Čovića, kako zalaganje za građansku državu danas u BiH znači zalaganje za islamsku državu.

-Ja se zalažem upravo za građansku, civilizovanu, naprednu, proevropsku i cijelovitu BiH. Ne bi se složio s Čovićevom izjavom jer smatram da stvaranje građanske BiH ne znači stvaranje islamske republike - zaključio je Bernardić.

Ranije su reagirale gotovo svi relevantni politički faktori u BiH, naročito u Federaciji, kao i brojni intelektualci, nevladine organizacije i analitičari. Svi su saglasni u osudama Čovićevih stavova. 

Tako su se proteklih dana oglasile stranke i stranački lideri. Među njima, Stranka demokratske akcije (SDA), Željko Komšić i DF, članovi Naše stranke, Građanskog saveza, Socijaldemokratska partija BiH i njen predjednik Nermin Nikšić, članovi i kantonalni odbori HDZ-a 1990, veći broj istaknutih članova SDA te drugi, domaći ali i strani zvaničnici. 

 

Čovićevu izjavu, sasvim očekivano, nije osudio Milorad Dodik. Naprotiv, on se sastao s Čovićem na ručku u Banjoj Luci. Ono što je zanimljivo, a i indikativno, od važnijih stranaka čije je sjedište u FBiH, jedino se povodom Čovićevih izjava nije oglasio SBB i njegov stranački lider Fahrudin Radončić. Znači li to da su za SBB i Radončića takvi stavovi prihvatljivi? Znači li to da je Radončić idealan HDZ-ov i SNSD-ov partner s "bošnjačke strane"?

 

VEZANI TEKSTOVI:  

Suljagić o promjenama Izbornog zakona: Kako ćemo pregovarati ako sam ja ISIL

Iz SDA poručili Čoviću: Ostat ćeš upamćen kao grobar evropskih vrijednosti

Nikšićevo pismo Čoviću: Pokazali ste da se niste odmakli iz 1993. godine

HDZ 1990 poručio Čoviću: Odbijamo "poziv" na mobilizaciju, Hrvati su ugroženi od vas

Izetbegović na HRT-u: Čović je u Briselu kazao da želimo kalifat, htjeli su potkopati našu poziciju