- Kada je počela blokada institucija države Bosne i Hercegovine bilo je očito da se radi o antidejtonskim aktivnostima Milorada Dodika, SNSD-a i Republike Srpske. U tome ga je vjerno slijedio njegov prijatelj Dragan Čović koji je prouzrokovao i uprljao blokadama institucija Federacije. Tada je trebalo pokrenuti postupak vraćanja na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine.

To je propisano Ustavnim zakonom Republike Bosne i Hercegovine, kojim je odobren unutrašnji preustroj Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom, u slučaju da se Dejtonski mirovni sporazum ne bude poštovao i provodio. To se nije desilo. Vjerovatno su se patriotske stranke bojale da ne budu optužene za rušenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje mira. A ustvari to su uradili oni koji provode blokade. Zbog toga su dezintegracije domaće i međunarodne snage ohrabrene da idu dalje. Jedan od tih daljnjih koraka urušavanja i razbijanja države Bosne i Hercegovine i je i namjera visokog predstavnika da mijenja Ustav Federacije, ostavljajući po strani Ustav Republike Srpske i implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Ukoliko visoki predstavnik donese odluku o izmjeni Ustava Federacije i Izbornog zakona, na način kako su mediji izvještavali, jedini djelotvoran odgovor svih stranaka i građana, koji se bore za demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu i za jednaka ljudska prava za sve građane, može biti povratak na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine i ukidanje entiteta. Sve drugo vodi stvaranju novog entiteta, veće blokade, jačanje dezintegracionih snaga i u konačnici raspad države - kategoričan je Išerić.