Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu više neće biti "podstanar" u objektu u kojem se nalazi već više godina jer je Gradska uprava, odnosno, Gradsko vijeće pristalo iseliti iz tog prostora i ustupiti cijelu zgradu Parlamentu. Istovremeno, Gradska uprava seli u zgradu iza Vječne vatre. Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, za Faktor kaže kako se iseljenje Gradske uprave može očekivati tek polovinom naredne godine.

Klubovi nemaju prostor za rad 

- Mi trenutno funkcioniramo na neki način kao podstanari u prostorijama Grada Sarajeva, odnosno, Gradskog vijeća. Odlukom Vlade FBiH da Gradu Sarajevu ustupi prostor iza Vječne vatre, a odlukom Gradskog vijeća sa posljednje sjednice, da to oni učine sa ovom zgradom u kojoj je smješten Parlament, konačno se stvaraju uvjeti da radimo u normalnom okruženju. Trenutno, niti jedan od klubova nema postorije za rad - govori nam Zaimović i dodaje:

- Razgovarao sam sa novinarima, oni također nemaju adekvatne uvjete za rad. Predstavnici Vlade FBiH kada dođu na sjednice, nemaju gdje zasjedati, kada odlučuju o amandmanima. Nemamo adekvatan prostor ni za doček visokih gostiju. To će se sve osigurati nakon iseljenja Gradske uprave i klubovi sutra neće imati opravdanja da nisu mogli u kvalitetnom ambijentu raspravljati o onome za što smo nadležni. Mislim da ćemo adekvatnim ulaganjem u ovaj prostor, adaptacijom, imati konačno ono što treba Parlamentu FBiH. Ne da ovdje rasipamo pare i pravimo nešto luksuzno, nego ono što je racionalno u ovom trenutku i neophodno, kako bismo kvalitetnije radili - govori nam Zaimović.

Prostoru treba adaptacija 

Upitali smo Zaimovića da li je već sada poznato koliko je novca potrebno da bi se prostor prilagodio radu Parlamenta FBiH.

- Nemamo mi još tu vrstu procjene. Čekali smo da Gradsko vijeće donese odluku o iseljenju. Mi treba tek sada da dođemo do idejnih rješenja. Mislim da do polovine naredne godine još neće biti stečeni uvjeti da Gradska uprava iseli u novi prostor. I tom prostoru treba adaptacija. Naravno, i u tim prostorima su federalne institucije za koje će trebati osigurati smještaj, tako da u ovom trenutku ne znamo precizno kolika će sredstva trebati kako bismo napravili ove potrebne korake. Pa čak nisam siguran, a potrudit ćemo se da se to ipak desi u sljedećoj godini, da ćemo moći ući u rekonstrukciju, odnosno, adaptaciju prostora - rekao nam je Zaimović.