open-navfaktor-logo
search
Odluka IO SDA TK
Irfan Halilagić mandatar za sastav nove Vlade TK
Irfan Halilagić mandatar je za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona (TK), potvrđeno je danas nakon sjednice Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) TK.
18.02.2022. u 17:21
get url
text

Podsjećamo, Vlada TK je smijenjena zahvaljujući glasovima zastupnika SDA, Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrata BiH (SD BiH) te zastupnika Smaje Mandžića i zastupnice Jasmine Lugavić.

Irfan Halilagić je predsjednik SDA u Lukavcu i kandidat za načelnika ovog grada na posljednjim Lokalnim izborima. Halilagić ima 34 godine, diplomirani je pravnik i predstavlja "mlađu struju" u SDA TK.

- Nudimo novu paradigmu u političkom djelovanju, vjerovatno najmleđeg kandidata za premijera u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na taj način pokazujemo da ćemo dati šansu mladima. Pred nama je težak posao, ali vjerujemo da će Irfan Halilagić odgovoriti na taj zadatak - rekao je predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak.

Halilagić je rekao da mu je pripala velika čast i odgovornost te se zahvalio njegovoj stranci koja mu je ukazala povjerenje.

- Uradit ću sve da povjerenje opravdam. Imamo 10 mjeseci do izbora, to nije alibi, dovoljno je vremena da pokažemo da smo napravili zaokret. Slijedi nam analiza budžeta, kao i mjera i stretegija koje se provode. Sve dobre projekte ćemo nastaviti - rekao je Halilagić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović u ponedjeljak bi zvanično trebao povjeriti Halilagiću mandat za sastav nove Vlade TK.

- Rok za sastavljanje Vlade je 10 dana i vjerujemo da ćemo sve završiti u zakonskom roku. Još uvijek nismo razgovarali o podjeli resora s koalicionim partnerima, ali tu ne očekujem da će biti problema. Sastav Vlade mora biti u skladu s Ustavom, dakle da budu zastupljeni svi konstitutivni narodi, a sigurno je da neće biti ministara s optužnicom - rekao je Skopljak.

Irfan Halilagić je aktivan je član Stranke demokratske akcije Lukavac od 2008. godine, a od 2015. godine obavljao funkciju predsjednika Asocijacije mladih SDA OO Lukavac.

Oženjen je i otac dvoje djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.