Inzkov zamjenik u Mostaru: OHR ne želi nametati svoje rješenje

objavljeno: 07.02.2018. u 13:35

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Dennis Hearne danas je posjetio Mostar gdje se sastao s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem. Hearne je obraćajući se medijima, kategorički odbacio mogućnost da OHR nameće svoje rješenje za Mostar ako se politički subjekti uskoro ne dogovore.

-U okviru OHR-a nema nikakvih inicijativa, niti razgovora koji bi išli u tom pravcu, pravcu nametanja. Mi smo tu da stojimo na raspolaganju, bez obzira na to da li se radi o organima vlasti na federalnom ili državnom nivou, ili organima vlasti na lokalnom nivou, konkretno u Mostaru. Tu smo da pružimo informacije, tehničku pomoć, međutim pronalaženje rješenja i implementacija su obaveze koje su date političkim strankama i parlamentarnim skupštinama i u tom smislu mi nećemo činiti ništa da bi radili posao koji je njihov - kazao je Hearne.

Pojasnio je kako u Mostar nije došao s bilo kakvom novom inicijativom ili idejama, već je u pitanju zvanična posjeta koja je još davno dogovorena.

-Međunarodna zajednica poduzima određene napore, njih predvode predstavnici SAD i EU, i cilj napora je da se pokuša pomoći u iznalaženju rješenja koja se tiču izbornih pravila. Međutim, bilo kakvi rezultati do kojih se dođe u tom procesu će zavisiti od političkih stranaka koje u tome učestvuju, odnosno od ljudi koji o tom razgovaraju - dodao je Hearne.

Podsjetio je na odluku Ustavnog suda, u kojoj je zatraženo od političkih stranaka, odnosno parlamentarnih skupština da dođu do rješenja koje će osigurati implementaciju.

-To je obaveza tih institucija koje su zadužene. Nadam se da će doći do napretka u okviru ovih razgovora koji se vode o izbornim rješenjima. Znam da se razgovara i u Domu naroda u tom kontekstu, ali se nadam da će u razgovorima biti uzeta u obzir i neka druga mjesta. Mislim da je svima jasno da je situacija u Mostaru posebna i da to stanje predugo traje - pojasnio je Hearne.

Gradonačelnik Mostara Bešlić je kazao kako je bilo iznimno zadovoljstvo razgovarati sa zamjenikom visokog predstavnika o temama koje se odnose na grad Mostar.

-Iskoristio sam priliku da ga upoznam o trenutnoj situaciju u gradu, političkoj, ekonomskoj i administrativnoj. Razgovarao sam o problemu koji grad ima zbog nedostatka Gradskog vijeća. Zatražio sam pomoć u određenim segmentima, kao što je pitanje spomeničke baštine Mostara, poput obnove ratom oštećenih objekata. Rekao sam da nemamo nikakvih rješenja za daljnju obnovu zgrada i da je to državna obaveza. Tražio sam i pomoć za rad javnih preduzeća - istaknuo je Bešlić, naglasivši da je dogovoreno više sastanaka u narednom periodu kako bi se iznašla rješenja.

Hearne će se sastati i sa premijerom Vlade HNK Nevenkom Hercegom. On će također imati sastanke sa predstavnicima nevladinih organizacija. Posjeta prvog zamjenika visokog predstavnika Mostaru jedna je iz serije rutinskih posjeta koje obavlja širom zemlje. Do sada je već posjetio Brčko i Banju Luku.