open-navfaktor-logo
search
Vijeće sigurnosti
Inzko: Negiranje BiH dolazi iz RS-a; Dodik: Inzko mrzi Srbe; Čović: Bošnjaci afirmiraju unitarističku državu
Održan je online sastanak ambasadora država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je sazvao ambasador Rusije Vasilyja Nebenzyje pri UN-u povodom 25. godišnjice Daytonskog sporazuma. Iz Bosne i Hercegovine su učestvovali predsjednici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio poziv smatrajući da su trebali biti pozvani članovi Predsjedništva BiH.   
24.11.2020. u 21:08
get url
text
get url
text

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, u svom obraćanju je kazao da secesionističke izjave dolaze iz entiteta Republika Srpska.  

VEZANI TEKST - Izetbegović odbio poziv ambasadora Rusije u UN-u: Trebali ste zvati Predsjedništvo, a ne lidere stranaka

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH jučer je najavio integraciju RS-a i Srbije. Poricanje genocida u Srebrenici je uobičajena praksa, postavljaju se spomenici osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Što se tiče međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH, prerano je da se okonča njihov mandat. Sud bi u tom slučaju došao pod političku kontrolu. To bi ugrozilo suverenitet, pa možda i integritet BiH. U RS-u odbijaju da implementiraju zakon o vojnoj imovini, njenom knjiženju na državu BiH. Dodik je u prvoj deceniji poslije Daytona bio partner, bio je ključan njegov napor na izgradnji bh. institucija - izjavio je Inzko.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, kazao je da izvještaji Inzka međunarodnim institucijama ne prezentiraju cjelovitu sliku o BiH.

- Bošnjaci afirmiraju ideju o unitarističkoj BiH. Promjene Izbornog zakona BiH su neophodne - poručio je Čović. 

Zatim se obratio Milorad Dodik, a nastup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a bio je skandalozan.

- Inzko iznosi neistine. Ili mrzi Srbe ili je plaćen za to. Inzko govori u ime Bošnjaka, muslimana. Zaustavite monstruma - rekao je, između ostalog, Dodik. 

Dodik je poručio da ukoliko Inzko nastavi sa nametanjem svojih odluka, smatra legitimnim da RS usmjeri integracijama sa, kako je kazao "matičnom Srbijom".

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.