INTERVJU – Rifet Karasalihović, direktor Tuzlanskog aerodroma: U 2016. očekujemo 310 hiljada putnika

objavljeno: 26.06.2016. u 22:00

Mi smo tokom potpisivanja ugovora s kompanijom WizzAir preuzeli četiri obaveze. Tri smo već ispunili, a četvrta je u fazi realizacije, ističe Karasalihović

Razgovarao: Ajdin Perčo

Otkako je 2. juna na pistu Međunarodnog aerodroma Tuzla sletio avion aviokompanije Turkish Airlines Cargo, prijevoz mesa za Tursku odvija se bez problema.

Aerodrom je osigurao tehničke uvjete za izvoz mesa poput rashladne komore i niza drugih kapaciteta, a privatnim kompanijama koje se bave pripremom mesa za izvoz u Tursku, Tuzla je mnogo bliže nego Banja Luka, na čemu ostvaruju dodatne uštede u poslovanju koje je u 2015. godini vrijedilo 86 miliona KM. Gubitak ovog unosnog ugovora za banjalučki aerodrom je predstavljao problem, barem prema tvrdnjama političara iz RS-a, koji su optuživali ministra Mirka Šarovića da je poklonio posao tuzlanskom aerodromu. O ovom, ali i nizu drugih pitanja, razgovarali smo s Rifetom Karasalihovićem, direktorom Međunarodnog aerodroma Tuzla.

FAKTOR: Kako trenutno teče izvoz mesa u Tursku?

Karasalihović: U ovom trenutku možemo reći da obavljanje kargo letova s turskom aviokompanijom Turkish Airlines Cargo teče uobičajeno, bez ikakvih problema. Do sada smo obavili oko 15 letova. U svakom letu prosjek tereta bio je između 63 i 65 tona. Tako da mi nemamo nikakvih problema s naše strane. Turski partner je zadovoljan našom opremom i dinamikom radova. Sve tri strane u ovom trenutku su zadovoljne operacijama koje se odvijaju s tuzlanskog aerodroma.

FAKTOR: Kako komentirate optužbe pojedinih političara iz RS-a o tome da je Vijeće ministara BiH oštetilo banjalučki aerodrom izdajući dozvolu i tuzlanskom aerodromu za obavljanje usluga u prijevozu mesa u Tursku?

Karasalihović: U ovom trenutku ja nemam komentar na takve optužbe. Mi sa svoje strane gledamo da ispunimo sve tehničke uvjete da možemo s punom odgovornošću opslužiti taj avion, te da imamo saglasnost nadležnih organa za obavljanje tih letova. Tako da ne bih ulazio u komentar o optužbama, ako ih ima, od strane predstavnika iz RS-a.

FAKTOR: Kakve se sve vrste tereta, osim mesa, mogu prevoziti s tuzlanskog aerodroma?

Karasalihović: Međunarodni aerodrom Tuzla ima najbolju prilaznu ravan na području BiH tako da možemo opsluživati najveće širokotrupne avione koji se bave cargo teretom. Samim tim smo pogodniji od bilo kojeg aerodroma u BiH. Mi smo naprimjer opsluživali velike teretne avione poput C-17 i C-135 za potrebe američke vojske.

FAKTOR: Kako teče saradnja s WizzAirom?

Karasalihović: Što se tiče te saradnje, sve ono što je dogovoreno se poštuje i želi se ispoštovati. Mi smo tokom potpisivanja ugovora sa kompanijom WizzAir preuzeli četiri obaveze. Tri smo već ispunili, a četvrta je u fazi realizacije, a to je sama nadogradnja prilaznih svjetala aerodromu, na što smo se obavezali da ćemo realizirati do septembra prošle godine. Nažalost to nismo mogli uraditi, mislim da ćemo to završiti do kraja septembra ove godine. Tender je završen, odabran je izvođač koji je započeo s nabavkom opreme, tako da očekujemo da ćemo završiti i posljednju obavezu koju smo preuzeli do kraja septembra. Broj putnika se povećava iz dana u dan, tako da smo do 1. juna imali oko 140.000 putnika. Mi se nadamo da će do kraja 2016. preko našeg aerodroma proći 305 do 310 hiljada putnika, što je za naše uvjete impozantna cifra.

(Faktor.ba)