INTERVJU - Profesor Almir Fatić: Muslimanski svijet je trenutno na velikoj raskrsnici

objavljeno: 25.06.2017. u 10:42

Dani Bajrama spajaju sve vrijednosti kojih su se vjernici pridržavali tokom mjeseca ramazana, a te bi vrijednosti trebalo zadržati i nakon Bajrama, smatra prof. dr. Almir Fatić.

Profesor na Fakultetu islamskih nauka povodom Ramazanskog bajrama ukazao je na važnost džemata i jedinstva u islamskom svijetu. Ukazao je i na tri ključne muslimanske vrijednosti, znanje, etiku i ibadet, a sloboda je, smatra profesor, preduvjet za sve pozitivne procese i pomake u društvu.

U svojoj karijeri ste obavljali niz funkcija u Islamskoj zajednici, od efendije u Tešnju i direktnog rada sa džematom do profesora na FIN-u. Istovremeno, Rijaset IZ-a u BiH je ovu godinu proglasio i godinom džemata. Imajući u vidu vaše iskustvo, u kojoj mjeri je danas džemat kao zajednica jak i stabilan, te baza Bošnjaka koja je stoljećima opstala uprkos raznim nedaćama. Šta se može još učiniti da se u vremenu u kojem je dostupna skoro svaka stranputica ojača jedinstvo i snaga džemata u BiH?

- Ramazansko vrijeme ponajviše otkrije vrijednost, snagu i jačinu džemata kod svih muslimanskih naroda diljem planete, pa i kod nas Bošnjaka. A ramazansko vrijeme, kao i bajramsko, jeste test koji pokazuje da je moguće mnoge stvari popraviti i poboljšati kako na nivou pojedinca, tako i na nivou džemata. Nove i nadolazeće generacije Bošnjaka potrebno je intenzivno educirati o džematu, njegovom značaju i važnosti kao vjerskoj obavezi i emanetu potrebnom radi očuvanja sveukupne bošnjačke tradicije, vjerske i nacionalne. Također, potrebno je razvijati i gajiti svijest o pripadnosti Islamskoj zajednici kao instituciji.

Ne možemo, a ne dotaći se stanja muslimanskog svijeta na svim kontinentima. Na Bliskom Istoku je godinama ratna situacija, a na Zapadu se muslimani u velikoj mjeri kolektivno prozivaju teroristima i svaki napad pojedinaca se pripisuje kompletnoj muslimanskoj zajednici. S obzirom na to da na FIN-u predajete niz predmeta iz oblasti tefsira, možete li nam objasniti koje su to Kur'anske poruke i pouke o tome kako prevazići probleme sa kojima se muslimanski svijet trenutno suočava?

- Nama ostaje samo da sa tugom, bolom i dovama pratimo situaciju u muslimanskom svijetu. Muslimanski svijet je trenutno na velikoj raskrsnici na kojoj su ispisana samo dva pravca: prvi, put potpune anarhije koja će razoriti svako važnije mjesto tog svijeta i, drugi, put oporavka, uspravljanja i uzdizanja. Ovaj drugi put ostvariv je, shodno Kur’anskim preporukama, samo ukoliko muslimanski svijet kao subjekt zbaci i ostavi iza sebe: a) međusobnu zavist i oholost, b) međusobnu mržnju i neprijateljstvo i c) sebične, egoističke i na najveća zla spremne pojedince i grupe. Uporedo sa ovom negativnim procesom, neizbježan je i onaj pozitivni koji podrazumijeva tri ključne muslimanske vrijednosti: znanje, etiku i ibadet. I, naravno, slobodu u najširem smislu te riječi, kao preduvjet svih pozitivnih trendova i procesa.

Islam u BiH je stoljećima opstao i razvijao se na principima hanefijskog mezheba. Muslimani u BiH, tvrde mnogi profesori i akademici, u mnogim segmentima primjer je tolerantnog i kozmopolitskog pristupa vjeri. U tom kontekstu, kako se muslimani u BiH mogu oduprijeti pokušajima radikalizacije čije je širenje dodatno olakšano internetom i modernim komunikacijama?

- U svakom vremenu i među svim narodima postojali su ljudi, istina: u manjini, skloni ekstremizmu i radikalizmu; tako je i danas. A ovo danas donijelo je nove izazove koje spomenuste: internet i moderne komunikacije. Proces globalizacije znanja, pa i onog vjerskog karaktera, ne može se zaustaviti, on je neumitan i neupitan. Ali niko nam ne brani da internet i društvene mreže koristimo na svoj način, tj. da znanjem objasnimo sebi i drugima da radikalizam nema vjersko već neko drugo uporište, izvorište i opravdanje. Potrebno je, dakle, dodatno objašnjavati i aktualizirati principe hanefijskog mezheba, ali i ehli sunnetskog učenja u cjelini čija je osnovna karakteristika umjerenost u vjerovanju i djelovanju, jer samo onaj ko zna i ko je siguran u svoju vlastitu poziciju, neće podleći crvu sumnje zvanom radikalizam, ekstremizam i slično. Od presudne važnosti je institucionalno djelovanje kroz obrazovne i druge ustanove Islamske zajednice u BiH.

Koje su najvažnije poruke Ramazanskog bajrama koje bi muslimani u BiH, ali i širom svijeta trebali znati i primjenjivati u svakodnevnom životu?

- Bajramsko vrijeme u sebi sukusira i akumulira sve one pozitivne vrijednosti po kojima smo živjeli tokom blagoslovljenog mjeseca ramazana. Ovdje izdvajam: svjesnost i odgovornost pred Uzvišenim Bogom, moralno djelovanje i poslovanje, bratsku i džematsku solidarnost, međusobno potpomaganje i human odnos prema drugima ljudima. Zadržati ove vrijednosti i poslije ramazana i Bajrama znak je da smo popravili i poboljšali svoj odnos prema Uzvišenom Bogu i drugim ljudima. Bajram šerif mubarek olsun, svim muslimankama i muslimanima.