INTERVJU – Matan Žarić: Elektoprenos BiH su potcjenjivali, a najveći smo investitor u zemlji

objavljeno: 12.08.2016. u 08:30

Javne nabavke su nam najveći problem. Procedure nikako ne možemo da dovedemo do kraja zbog manjkavosti i nedorečenosti Zakona o javnim nabavkama. 

Razgovarala Brankica SPASENIĆ

Generalni direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić kazao je u intervjuu za Faktor da je prvi put od 2006. godine, kada je osnovana ova jedina zajednička kompanija Federacije BiH i RS-a, vanjski revizor dao je nalaz i mišljenje bez ijedne rezerve ili preporuke.

– Dobit kompanije u 2015. godini je bila oko 6,5 miliona KM. Prema zakonu, za rezerve izdvajamo oko pet posto, a ostalu smo dobit, po zaključku Skupštine društva koju čine dva premijera, podijelili dioničarima, prema odnosu 3,5 miliona KM Federaciji BiH i oko 2,5 miliona KM RS-u – kazao je Žarić u intervjuu za Faktor.

Dolaksom nove uprave 2013. godine u kompaniji je radilo oko hiljadu ljudi, a u međuvremenu je primljeno još 350 radnika raznih profila, a iako Elektroprenos BiH važi za trenutno najpoželjnijeg poslodavca u državi, Žarić nam je prenio da su imali i neočekivanih iskustava prilikom zapošljavanja.

– U jednom momentu smo imali strah da li ćemo uspjeti obučiti sve ljude. Nećete vjerovati šta nam se dešavalo. Primimo radnika, a on drugi dan traži nazad svoju knjižicu. Bilo je pet-šest takvih slučajeva, jer je trebalo ući u trafostanicu i raditi, a oni koji su bili priučeni elektrotehničari ili sa kupljenim diplomama, nisu imali znanje ni iskustvo za taj posao – istakao je Žarić u intervjuu za Faktor.

FAKTOR: Zbog višegodišnje blokade Elektroprenosa BiH ogromna suma novca je bila blokirana. Kako ste ulagali taj novac nakon, što je kompanija konačno odblokirana 2013. godine?

 ŽARIĆ: Kada smo krenuli s ulaganjem imali smo na raspolaganju oko 280 miliona KM, s tim da se svake godine ponovo izdvajaju sredstva kroz amortizaciju i ostalo, pa je taj iznos i ove godine bio oko 250 miliona KM. Čim je došla ova uprava, raspisali smo niz tendera, proveli kompletnu proceduru oko javnih nabavki i uspjeli do sada potpisati ugovore ukupne vrijednosti od 150 miliona KM. Radi se uglavnom o izgradnji 110 trafostanica, a trenutno radimo na njih 25. To se trenutno ne radi nigdje u regiji i najveći smo investitor u zemlji. Također, radimo izgradnju dalekovoda, a dobar dio ugovora odnosi se i na rekonstrukciju i izgradnju zgrada, nabavku opreme i drugo. Trenutno u proceduri imamo oko 50 do 60 miliona KM nabavke.

FAKTOR: Urađena je nova procjena imovine. Šta je ona pokazala?

ŽARIĆ: To je jedna od najznačajnijih stvari koja je urađena u posljednje vrijeme. Napravljen je presjek stanja i kompanija je stavljena na realne temelje. Procjena je da je firma ranije faktički bila potcijenjena. Praktično je povećan kapital za značajan iznos, možda i do 200 miliona KM, što je zaista puno, ali o tome ne bih iznosio detaljnije podatke.

FAKTOR: S obzirom na to da je ranije velike probleme stvarala nemogućnost postizanja dogovora predstavnika dva entiteta, stvara li vam sada “politika” problem?

ŽARIĆ: Ne, nikakve. Nama Skupštinu čine dva premijera, dakle federalni premijer Fadil Novalić i u RS-u premijerka Željka Cvijanović. Imamo maksimalno njihovu podršku u radu. Strogo se držimo odnosa kapitala, dakle FBiH 58,89 posto naspram 41,11 posto za RS. To je odnos i za prijem ljudi, dobit i ulaganja. To se nekada ne može pratiti godinu za godinom, ali može na trogodišnjem periodu, jer ako se počne raditi naprimjer trafostanica Šipovo, ona se mora završiti. Ako i nema para iz RS-a, uzme se od FBiH, pa se poslije izravna. Sada sve funkcionira besprijekorno.

FAKTOR: Šta vam trenutno predstavlja najveći problem u poslovanju?

 ŽARIĆ: Javne nabavke. Procedure nikako ne možemo da dovedemo do kraja zbog manjkavosti i nedorečenosti Zakona o javnim nabavkama. Otvara se mogućnost da se svako može žaliti i svi to koriste bez ograničenja. Procesi se zbog toga obustavljaju, vraćaju na početak i to nam otežava rad. Nadam se da ćemo ipak uspjeti to da dovedemo do kraja. Ono što je također karakteristično za ovu kompaniju je da realizacija naših investicija ide sporo. Da bi se napravila jedna trafostanica treba oko godinu. Sve što smo pokrenuli možda se trenutno ne vidi, ali za oko pola godine imat ćemo završene objekte.

FAKTOR: Elektroprenos BiH je imao značajna sredstva oročena u Banci Srpske. Šta je sa tim novcem?

ŽARIĆ: Radi se o 10 miliona KM. Mi smo praktično imali slobodnih 220 miliona KM koje smo zatekli, a DERK nam je dao nalog da ih oročimo, jer po tom osnovu godišnje zaradimo oko osam miliona KM. Tada smo napravili disperziju po bankama u RS-u i FBiH, te smo i u Banci Srpske oročili 10 miliona KM, ne znajući šta će se desiti. Odmah smo se pokušali zaštititi, tužili, tražili razročenje, ali po mom mišljenju, Agencija za bankarstvo RS-a tada nije odigrala pravu ulogu.

(Faktor.ba)