INTERVJU - Karl Viktor Erjavec, slovenski ministar: Svaki sljedeći korak BiH ka EU bit će teži

objavljeno: 15.11.2016. u 21:03

Svi smo itekako svjesni da će neki koraci biti teški. Opredjeljenje političara bit će važno kod pristupa rješavanju nekih puno složenijih pitanja, kazao je Erjavec

Razgovarao Predrag Zvijerac

Bosna i Hercegovina je prije devet mjeseci formalno poslala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Otkako su predsjednici svih parlamentarnih stranaka potpisali Reformsku agendu napravljen je određeni napredak u provedbi tih reformi i BiH sad čeka listu pitanja iz Brisela na osnovu kojih će se precizno znati koliko je zakonodavstvo BiH usaglašeno s evropskim.

- Tokom nedavne posjete Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ja smo razgovarali o izgledima pridruživanja vaše zemlje u euroatlantskim strukturama. Što se tiče evropske perspektive, ova godina bila je izuzetno važna za BiH koja je pokazala da je posvećena i spremna učiniti napredak u provedbi Reformske agende, odnosno smjernica za složeni socioekonomski reformski proces koji zahtijeva saradnju svih političkih stranaka u zemlji. Ključno je uspostaviti koordinacijski mehanizam za evropska pitanja kako bi se osigurao efektivni dijalog između BiH i Unije – naglasio je u intervjuu za Faktor Karl Viktor Erjavec, ministar vanjskih poslova Slovenije.

FAKTOR: Evropska komisija je više puta ponovila da BiH mora ojačati ekonomiju, pravosuđe, vladavinu prava, administrativne kapacitete i političke institucije kako bi postala kandidat za članstvo u EU. Kako ocjenjujete napredak u provođenju reformi u BiH?

ERJAVEC: Slovenija sa zadovoljstvom primjećuje da je napredak zabilježila i Evropska unija i da se od Evropske komisije zahtijeva da pokrene proces pripreme mišljenja (avis) o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Aplikacija za članstvo je važna prekretnica za BiH na njezinom putu prema EU. Sljedeći koraci bit će mnogo zahtjevniji. Popunjavanje upitnika Evropske komisije, koje će institucije BiH morati završiti do sljedeće godine, težak je zadatak. Fokus treba biti na kvaliteti odgovora, a ne na brzini njihove pripreme. Također, bit će ključno efektivno provesti koordinacijski mehanizam na svim nivoima. Svi smo itekako svjesni da će neki koraci biti teški. Opredjeljenje političara bit će važno kod pristupa rješavanju nekih mnogo složenijih pitanja. Što se tiče Slovenije, u tim nastojanjima BiH će uživati našu punu podršku.

FAKTOR: Predsjednik RS-a Milorad Dodik za to vrijeme raspisuje neustavni referendum i najavljuje novi za 2017. ili 2018 “čekajući da vidi šta će biti u Kataloniji ili Škotskoj”. Kako komentirate slab odgovor tzv. međunarodne zajednice na takve poteze iz RS-a?

ERJAVEC: Pažljivo pratimo razvoj političke situacije u BiH. I Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije izrazilo je zabrinutost zbog činjenice da se nije poštivala odluka Ustavnog suda BiH o nedavnom referendumu (o Danu RS-a, op. a.). Poštivanje vladavine prava je bez ikakve sumnje kamen temeljac EU-a. Želio bih, također, naglasiti važnost smirivanja situacije i tolerantnog političkog dijaloga između svih naroda u BiH poduprtog poštivanjem svih institucija i Ustava BiH.

FAKTOR: U isto vrijeme i EU ima brojne glavobolje uzrokovane Brexitom, izbjegličkom krizom.  Plašite li se opasne nestabilnosti u BiH i na Balkanu koja bi se mogla desiti dok EU pokušava riješiti svoje probleme?

ERJAVEC: EU se danas suočava sa bezbroj složenih izazova i to je dovelo do manjka povjerenja u EU kako unutar tako i izvan Unije. Svjesni smo kako bez uspjeha i napretka prema EU integracijama zemlje koje su u procesu proširenja mogu postati nezadovoljne i izgubiti volju da poduzimaju korake i reforme potrebne za integraciju u EU. Iz tog razloga Slovenija stalno upozorava na te rizike i poziva na aktivnije angažiranje EU-a.

FAKTOR: Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je kazao da neće biti novog proširenja tokom ovog mandata Komisije. Mogu li Brexit i problemi o kojima smo prethodno govorili pojačati neprijateljstvo prema daljnjem proširenju među članicama EU-a?

ERJAVEC: Nismo bili zadovoljni tom izjavom gospodina Junckera koja je ostavila prostora za skepticizam iako, realno, nismo ni očekivali prijem novih članica u tako kratkom razdoblju. Migrantska kriza je pokazala koliko je za EU ekstremno važna bliska saradnja između EU-a, Zapadnog Balkana i Turske, jednako kao i pristupnog procesa. To je još jednom naglasilo i važnost regije za stabilnost Unije. Istodobno, migrantska kriza i glas Ujedinjenog kraljevstva za izlazak pokazali su i da se EU sama mora prilagoditi ako se želi uspješno odgovoriti na izazove i geopolitičke promjene. Mislim da će i promjene unutar EU-a također utjecati i na poglede i strategije zemalja koje teže članstvu u EU. Što je snažnija EU, to je jači i faktor privlačnosti. Važan faktor je, također, i kredibilnost postojećih zemalja članica.

FAKTOR: Kako bi EU trebala odgovoriti na jači angažman drugih zemalja u BiH i regiji? Rusija je otvoreno podržala referendum u RS-u.

ERJAVEC: Ponavljam, EU ne bi trebala ostaviti regiju samu i trebala bi nastaviti pružati poticaje i pomoć daljnjoj integraciji regije u svim područjima, a zasnovanu na našim zajedničkim vrijednostima i interesima. Pri tome posebno mislim na vladavinu prava, temeljna ljudska prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave. EU si ne može priuštiti da bude odsutna u svom najbližem susjedstvu. Upravo zbog toga stalno naglašavam važnost politike proširenj

(Faktor.ba, Foto: EPA)