INTERVJU - Haris Mujić, kandidat za načelnika: Donijeli smo više od dva miliona KM donatorskog novca

objavljeno: 22.09.2016. u 10:50

Nezavisni načelnik ni na jednom nivou vlasti u BiH nema nijednog nezavisnog ministra koji bi finansirao projekte u našoj općini

Razgovarala: Sanela Karaica

Sugrađani su mu preporučili da se kandiduje za načelnika općine Bugojno. Svjestan je izazova koji će se naći pred njim ukoliko pobijedi, ali uvjeren je da će svojim iskustvom mnogo doprinijeti privlačenju stranih investicija i pobošljanju životnog standarda Bugojanaca.

Haris Mujić, kandidat koalicije SDA/SBB, u intervjuu za Faktor objašnjava zašto građani trebaju glasati upravo za njega.

FAKTOR: Vi ste se sa pozicije predsjednika Medžlisa IZ-a Bugojno kandidirali za poziciju načelnika Bugojna. Da li je to spojivo?

MUJIĆ: Pozicija predsjednika Medžlisa prema Ustavu IZ-a u BiH nije vjerska funkcija i nju u pravilu obnašaju osobe koje, za razliku od imama, nisu nosioci vjerskog autoriteta. To je pozicija na koju se dolazi izborima članova IZ-a i koja je prije svega menadžerska. Obavljajući ovu funkciju sa svojim saradnicima uradili smo jako puno projekata koji nisu bili na korist samo IZ-a nego cijelog grada.

FAKTOR: O kojim projektima govorite?

MUJIĆ: Napravili smo nove vakufske poslovne prostore u centru grada u kojima su mnogi našli zaposlenje. Donijeli smo više od dva miliona maraka donatorskih sredstava. U tim donacijama su i aparati za Dijalizni centar u osnivanju od kojeg će korist imati gornjevrbaska regija. Već deset godina, otkad sam na poziciji predsjednika Medžlisa IZ-a Bugojno, uredili smo i održavamo izletište Pršljanica, organiziramo pripreme maturanara za polaganje prijemnih ispita na fakultetima, održavamo urednim Staro jevrejsko groblje u Bugojnu i realiziramo mnoge druge projekte.

Na preporuku građana i mojih prijatelja, od kojih mnogi nisu članovi nijedne političke stranke, odlučio sam Bugojancima ponuditi svoje iskustvo u privlačenju stranih investicija i manadžerske sposobnosti kako bismo sličan uspjeh ponovili na nivou općine. Znam da je to velik i težak izazov, ali ja duboko vjerujem da živimo u vremenu gdje svi moramo dati maksimum i žrtvovati se za opće dobro.

FAKTOR: Kakva je trenutna situacija u Bugojnu?

MUJIĆ: Situacija nije dobra. To najbolje znaju i osjećaju sami građani. Veliki je broj nezaposlenih. Privreda i sport su na koljenima. Posebno je loša finansijska strana Bugojna. Budžet je više nego skroman, sedam miliona maraka i niko osim načelnika nema uvid u njegovu realizaciju. To je premalo za Bugojno. Enorman dug općine se krije i od vijećnika i od građana. Općina Bugojno posljednje četiri godine nije dio vertikale vlasti u SBK, FBiH i BiH i nijedan projekat sa viših nivoa vlasti nije došao u našu općinu.

Nezavisni načelnik ni na jednom nivou vlasti u BiH nema nijednog nezavisnog ministra koji bi finansirao projekte u Bugojnu. Svi ministri u SBK, FBiH i BiH su iz vladajuće koalicije SDA/SBB i oni podržavaju projekte u općinama koje su dio vertikale vlasti. Zato mnogi projekti i velika sredstva zaobilaze Bugojno.

FAKTOR: Imaju li privrednici i potencijalni investitori partnera u lokalnoj vlasti?

MUJIĆ: Privrednici i Udruženje privrednika Bugojna su ugušeni, a investitorima nisu data nikakva olakšanja da bi odabrali Bugojno kao mjesto za svoje investicije. Žalosno je da uspješni privrednik Hrvat iz Bugojna ne može u svome Bugojnu otvoriti fabriku i zaposliti svoje Bugojance nego mora ići u Kakanj ili druge gradove. Općina nema strateškog pristupa privredi.

Svi građani BiH i šire znaju Bugojno iz vremena kada je bio među šest gradova po razvijenosti u bivšoj Jugoslaviji. Danas grad nema šta ponuditi mladima. Oni svoju budućnost ne vide ovdje. Jedini koji vide budućnost su oni koji se vežu za neku stranku i nadaju poslu u već pretrpanoj općinskoj birokratiji i javnim preduzećima. Takvi i kada se zaposle samo predstavljaju dodatni teret za budžet Općine i javnih preduzeća. Nama treba efikasna lokalna administracija koja neće gušiti grad, nego stvarati okruženje za privlačenje investicija kako bi se mladi i građani Bugojna zapošljavali u realnom sektoru. Bez toga mi, iako toga nisu svjesni mnogi koji misle da dosadašnjim politikama pomažu svome gradu, ne možemo izaći iz ovog začaranog kruga.

FAKTOR: Šta očekujete od izbora?

MUJIĆ: Siguran sam u svoju pobjedu, pobjedu koalicije SDA/SBB i volju građana da u Bugojnu napokon vidimo istinsku i suštinsku promjenu. Ali sam, također, jako relaksiran jer moja egzistencija i ugled u gradu nisu vezani ni za jednu političku opciju niti poziciju. Mislim da sam bolji menadžer od ostalih kandidata za načelničku poziciju Bugojna i da ću bolje iskoristiti ogroman potencijal sposobnih ljudi koje Bugojno ima. Svojim kandidiranjem sam ispunio moralnu obavezu da se ponudim građanima Bugojna da budem u njihovoj službi. Na građanima Bugojna je da odluče treba li im istinska i suštinska promjena ili ne.

(Faktor.ba)