open-navfaktor-logo
search
Ima nelogičnosti
Inspektori UIO na terenu: U toku velika kontrola ugostiteljskih objekata širom BiH
Za sada ne želimo iznositi nikakve informacije, iako javnost itetako zanima do kakvih su podataka došli naši inspektori, kaže glasnogovornik UIOBiH
19.06.2019. u 12:55
get url
text

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH polovinom prošlog mjeseca krenula je sa pojačanim kontrolama obveznika, na teritoriji cijele zemlje, koji se bave ugostiteljstvom. Razlog tome, kako su naveli iz UIOBiH, jesu određene nelogičnosti koje su utvrđene nakon provedenih analiza.

- Mi smo, kako smo ranije naveli, krenuli sa kontrolama i one se trenutno provode u ugostiteljskim objektima na cijeloj teritoriji BiH. Trajat će sigurno još mjesec, kada ćemo napraviti analizu i javnosti saopćiti rezultate do kojih smo došli. Za sada ne želimo iznositi nikakve informacije, iako javnost itetako zanima do kakvih su podataka došli naši inspektori - kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UIOBiH.

Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića jedna je od, kako kažu u UIOBiH, značajnih privrednih grana u BiH, posmatrajući sa aspekta broja obveznika koji se njom bave.

- U sistemu PDV-a u BiH je ukupno 2.134 registrovana poreska obveznika iz oblasti 56: djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64 posto od ukupnog broja registrovanih poreskih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini – kazali su u UIOBiH, najavljujući prošli mjesec ovu akciju kontrole. 

Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko učešće u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57 posto.

Također, stavljanjem u odnos broja registrovanih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija se izrazito negativan koeficijent korelacije koji determiniše najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti.

- Provedene analize, podaci trećih strana, historijski podaci, saznanja iz eksternih izvora, kao i emprijska građa drugih poreskih administracija ukazuju na širok dijapazon mogućih poreskih prevara. Rizici koji se ističu u ovom području su: izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantno učešće gotovinskih tokova, manipulacije u vezi s odbitkom ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet akciznih proizvoda itd – istakli su iz UIOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.