open-navfaktor-logo
search
Neregularnosti
Inspektori uhvatili SDP-ovo rukovodstvo Toplana na djelu: Zapošljavali bez konkursa, dijelili stimulacije bez osnova
KJKP Toplane Sarajevo je u posljednjih nekoliko mjeseci postalo "bogatije" za nekoliko desetina uposlenika, koji su mimo adekvatne konkursne procedure i sa neodgovarajućim stručnim spremama zasnovali radni odnos u tom preduzeću. Socijalni radnici, psiholozi i politolozi su se, prema informacijama Faktora, našli na platnom spisku tog preduzeća.
14.03.2020. u 11:43
get url
text

Da su te informacije tačne, potvrđeno nam je u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KS), čiji su inspektori ovog mjeseca vršili nadzor u tom javnom preduzeću.

- Pravnoj i odgovornoj osobi predmetnog subjekta nadzora izdati su prekršajni nalozi zbog postupanja suprotno članu 3. Uredbe o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala – kazali su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Član 3. Uredbe se odnosi upravo na zapošljavanje bez raspisivanja obaveznog javnog oglasa, a odgovorna osoba kojoj je izdat prekršajni nalog je Berin Alagić, generalni direktor Toplana kojeg je na tu poziciju imenovala Socijaldemokratska partija (SDP).

Po nalogu rukovodstva Toplana, kojeg nakon provodenih "konkursa" čine isključivo vlasnici SDP-ovih članskih kartica, su dijelu "poslušnih" uposlenika podijeljene stimulacije na osnovu radnog učinka i to bez jasno utvrđenih kriterija definiranih ugovorom o radu. Te su nepravilnosti također utvrdili kantonalni inspektori.

VEZANI TEKST - Komisija u sarajevskim Toplanama imenovala SDP-ovce za direktore pa još nagrađeni sa po 500 KM

- Radi utvrđenih nepravilnosti postupajući inspektor je prema subjektu nadzora djelovao upravnom mjerom - rješenjem, kojim je kontrolirani poslodavac, odnosno odgovorna osoba subjekta nadzora, upozorena na pravilnu primjenu odredbi člana 75. Zakona o radu, te da prilikom ponude ugovora o radu pod izmjenjenim uvjetima obavezno primjenjuju član 107. Zakona o radu – navodi se u informaciji iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Upit o isplatama uvećanih plaća pojedinim uposlenicima, bez ugovora o radu koji bi podrazumijevali tu mogućnost, smo Toplanama dostavili još u februaru, ali odgovor nikada nismo dobili.

Aktuelni direktor Toplana Berin Alagić je, podsjetit ćemo, na toj poziciji zamijenio Envera Zornića, koji je također imenovan na prijedlog SDP-a, ali je smijenjen nakon što je obznanjeno da je osuđivan za ratne zločine. Za njegovo imenovanje je zaslužan predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić, koji je na taj način vraćao uslugu za glasova na unutarstranačkim izborima za prvog čovjeka ove kantonalne organizacije. Zornić je nakon smjene pokrenuo tužbu, koja će, izvjesno je, biti riješena u njegovu korist, a troškove će snositi korisnici Toplana, a ne Damir Mašić i SDP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.