open-navfaktor-logo
search
Mirza Ademaj i ostali
Inspektori i posrednik negirali krivicu za uzimanje mita u novcu, parfemima i lakovima za nokte
Na ročištu povodom izjašnjenja o krivnji pred Općinskim sudom u Sarajevu, Mirza Ademaj, Edina Busuladžić i Alzira Hota, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, te posrednik Enes Zijadić izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za više koruptivnih djela.
29.04.2022. u 12:46
get url
text

Ademaj, Busuladžić i Hota se terete da su tokom 2021. godine "sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez da su izlazili na teren". Kako se navodi u ranijem saopćenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, zapisnike su sačinjavali na osnovu fotografisane dokumentacije koja im je posredstvom trgovca Enesa Zijadića dostavljana putem aplikacije Viber od više vlasnika pravnih osoba s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Kantona Sarajevo (KS). Sačinjeni zapisnici pritom nisu ni odgovarali stvarnom stanju.

- Za navedene nezakonite radnje, a preko optuženog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 300 KM. Također, prilikom kontrole jedne sarajevske parfimerije, inspektorice su bez saglasnosti vlasnika prisvojile više parfema i lakova za nokte, i to u vrijednosti od 603,09 konvertibilnih maraka, pri čime uopće nisu sačinile zapisnik - naveli su iz Tužilaštva.

Tokom pretresa, kod optužene Busuladžić u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove je pronađena i opojna droga amfetamin. Navedeni inspektori su nakon određivanja pritvora suspendovani s posla.

Ademaj i Zijadić se terete da su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te primanje dara i drugih oblika koristi.

Hota i Busuladžić se zajedno terete da su počinile krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a Busuladžić se tereti i da je počinila krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Postupajući tužilac je za glavni pretres najavio saslušanje 14 svjedoka, četiri vještaka, izvođenje presretnutih telefonskih razgovora optuženih, a planirano je i ulaganje više od 300 materijalnih dokaza.

Termin početka suđenja će biti poznat naknadno, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.