Inficirani dimljenim mesom: U Zvorniku najmanje devetoro oboljelih od trihineloze

objavljeno: 08.02.2018. u 13:23

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je danas da je od trihineloze u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi, od čega je troje hospitalizovano. Svi su inficirani dimljenim mesom divlje svinje, a inficirano meso je zaplijenjeno i uništeno.

Povodom pojave trihineloze u Zvorniku, Ministarstvo je danas apelovalo na sve građane da ne konzumiraju meso koje nije pregledano u ovlaštenim veterinarskim organizacijama.

- Ovaj slučaj potvrđuje da je trihineloza i dalje aktuelna zoonoza. U poslednjem desetljeću imamo značajno manji broj epidemija i oboljevanja ljudi u odnosu na prethodno desetljeće. Također, imamo veći broj prijavljenih trihineloznih divljih svinja nego domaćih svinja, što govori da je trihineloza i dalje veoma prisutna među divljim životinjama u šumama RS-a, a da poboljšane zoohigijenske mjere u svinjarstvu smanjuju izloženost domaćih svinja ovoj zoonozi - navodi se u saopćenju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.