open-navfaktor-logo
search
Portret "europejca"
Index.hr o Draganu Čoviću: Od komuniste do nacionaliste, naručivao Bošnjake iz logora kao ćevape
Mediji u Hrvatskoj koji nisu u direktnoj ili indirektnoj vezi sa aktuelnom vlašću posljednjih dana veoma su oštri u kritikama Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, koji je početkom sedmice održao sramotno obraćanje u Banjoj Luci.
04.02.2022. u 08:47
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje prognanih Hrvata Banje Luke o Čoviću: Stali ste na stranu agresora na BiH

Tako je index.hr dao detaljan portret Čovića, njegovog lika i (ne)djela. 

- Ko je uopće Dragan Čović, vječni predsjednik HDZ-a BiH, koji je na čelu te stranke još od 2005. godine? Naravno, bio je član Saveza komunista, a naročito je zabavan detalj da se prije devedesetih godina prošlog stoljeća znao potpisivati ćirilicom.

Kao i mnogi drugi HDZ-ovci u Hrvatskoj i BiH, nekad početkom 1990-ih se probudio - poput žohara iz Kafkinog Preobražaja - kao veliki Hrvat i katolik te od žestokog komuniste postao žestoki nacionalist - piše autor teksta Gordan Duhaček.

VEZANI TEKST - Cijeli Čovićev govor iz Banja Luke: 24 minute ponižavanja vlastitog naroda

Podsjetio je i na sramnu Čovićevu ulogu tokom agresije na BiH.

- Čović je tokom rata vodio važnu mostarsku fimru Soko, a iz te faze njegove karijere ostao je zapamćen dokument, tj. "Zamolnica" u kojoj Čović traži da mu se na prinudni rad pošalje "deset zarobljenika" iz logora HVO-a u kojima su držani Bošnjaci.

Čoviću je odobren zahtjev, a on nikada nije demantirao da je potpisao tu zloglasnu zamolnicu, nego je tek rekao da "niko ko je tokom rata boravio u Sokolu ne može reći da je bio zlostavljan" - ističe autor.

VEZANI TEKST - Da li je Čoviću bratstvo s Dodikom bitnije od poruke biskupa Komarice i zločina nad Hrvatima u entitetu RS

Duhaček naglašava kako opozicija u hrvatskom narodu skoro da i ne postoji, a Čović istovremeno glumi velikog europejca. Kako podvlači Duhaček, Čović je "sklepao" nekakav porodični grb koji je izazvao podsmijehe u javnosti.

Autor se posebno posvetio Čovićevom političkom bratstvu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

- S Dodikom je u međuvremenu postao i prijatelj. Došao je i prije nekoliko godina na proslavu neustavnog dana RS-a, na kojem se slavi genocid. Za Dodika, koji stalno prijeti raspadom BiH, Čović kaže da "nije destabilizirajući faktor" - piše Duhaček.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.