open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Incijativa čeka na realizaciju: Kako će funkcionirati elektronska naplata parkinga u Tuzli?
Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je incijativu kojom se uvodi elektronsko plaćanje parkinga u gradu. Realizacija ove odluke sada je na gradskom preduzeću Saobraćaj i komunikacije (SiK) Tuzla.
05.06.2022. u 20:47
get url
text
Tuzla: Plaćanje parkinga kovanicama

Ova promjena je veoma važna za sve građane i one koji posjećuju Tuzlu, jer u ovom gradu uvijek postoji mogućnost da vam na gumu automobila stave "kandžu" i blokiraju vozilo, ukoliko niste platili parking ili ste prekoračili vrijeme plaćenog boravka.

Plaćanje mobitelom

- Mi smo planirali da elektronsko plaćanje krene sredinom ljeta, dakle 1. avgusta, ako sve bude kako treba. Imat ćemo platformu koja će omugućiti da se parking plati putem SMS poruke ili putem aplikacije na mobitelu. Ostat će i naplata i putem aparata ubacivanjem kovanica, s tim da će se uplate sada moći kombinirati. Ukoliko platite novčićem, moći ćete produžiti elektronski. Slanje SMS poruka bit će besplatno za građane - pojašnjava direktor SiK-a Tuzla Nedžad Malikić.

Također, dodaje Malikić, postojat će i obavijesti za korisnike, da parking karta ističe i da je treba produžiti, a zaposlenici SiK-a će mnogo lakše, novim uređajima, putem broja tablica znati da li je neko platio parking ili nije.

Ukidanje "kandže"

Praksa stavljanja "kandže" na točak vozila u Tuzli i dalje postoji, iako je gradsko vijeće u oktobru prošle godine usvojilo incijativu kojom se ona ukida.

- "Kandža" kao opcija još uvijek postoji i bit će sve dok nam Grad Tuzla, ne da ovlaštenje da radimo prekršajne naloge. Pa nekom našem planu očekujemo da od 1. januara više ne bude ni "kandže" - navodi Malikić.

Incijativu za ukidanje "kandže" predleožio je vijećnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Admir Čavalić, a on je u dva navrata, u Gradskom vijeću Tuzle, tražio i da se uvede elektronska naplata parkinga.

- Incijativa za naplatu parkinga prošla je iz drugog puta, jer je ovoga puta menadžment SiK-a blagovremeno odgovorio, a čini se da će se konačno ići i u ukidanje prakse blokade vozila - kaže Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.