open-navfaktor-logo
search
Puno posla za policiju
Incident u Beogradu na festivalu o kosovskoj kulturi: Okupili se desničari, priveden muškarac koji je izašao na binu
Festival "Miredita, dobar dan" otvoren je večeras u Beogradu, a publici će do 24. oktobra biti predstavljena kosovska kulturna i društvena scena.
22.10.2020. u 19:41
get url
text

Prije otvaranja festivala, u sporednoj, Birčaninovoj ulici okupilo se stotinu protivnika festivala koji su uzvikivali "Oj, Kosovo, Kosovo" i "Kosovo je srce Srbije", što se dešavalo i prethodnih godina tokom trajanja ovog festivala. U jednom trenutku, zapaljena je i baklja. Kordon policije osiguravao je i skup u Centru za kulturnu dekontaminaciju i okolne ulice.

Samo svečano otvaranje prekinuto je nakratko kada je nepoznati muškarac došao do bine, prekinuo uvodni govor i uzvikivao "vratite me kući" i "gdje su srpske žrtve, samo o albanskim se priča". Nakon toga, policija ga je privela.

Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja i organizuje festival, kazala je da je cilj festivala pomirenje i približavanje dvije kulture.

- Mi želimo da budemo ti koji će poslati poruku mira u svijet, tako što ćemo sjesti za isti sto sa mladima sa Kosova i sa njima razmijeniti mišljenja, kulturu. Misija festivala je oduvijek bila spajanje ljudi iz Beograda i Prištine, a u doba zatvorenih granica i socijalne distance - mi smo i dalje mjesto okupljanja umjetnika, ali i novinara - rekla je.

Ona je komentarisala i okupljanje desničara pred festival.

- Nažalost, godine prolaze, a isti scenario se ponavlja. Sa druge strane kordona koji nas čuva, nalaze se najžešći protivnici pomirenja i normalizacije odnosa - dodala je.

Poslije otvaranja, prikazana je predstava "Ja sam sebi žena", sutra će biti organizovana debata "Kosovo - naslijeđe sjećanja", kao i izložba pod istim nazivom, dok će u subotu biti organizovana debata "Tranziciona pravda na Kosovu danas", "Richard Gere je bio ovdje", zbirka priča Tristana Halilaja, kao i projekcija filma "Agina kuća".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.