Ime škole u Dobroševićima: Predstavnici SABNOR-a podržali Anu Babić

objavljeno: 09.02.2018. u 13:54

Predstavnici SABNOR-a konkretnim argumentima podržali su realiziranje inicijative predsjedavajuće Skupštine KS Ane Babić za izmjenu naziva osnovnoj školi u Dobroševićima.  

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Ana Babić susrela se danas s predstavnicima Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS (SABNOR KS) koje je predvodio njihov predsjednik Ibrahim Čomić i, tom prilikom, s njima razgovarala o realiziranju inicijative za izmjenu naziva osnovnoj školi u Dobroševićima, kao i o drugim sličnim pitanjima i pogledima na povijesnu istinu.

U delegaciji SABNOR-a su bili i akademik Mirko Pejanović, historičar i profesor Tomislav Išek, potpredsjednik SABNOR-a KS Ibrahim Durmo te članica Upravnog odbora SABNOR-a Zineta Mulaosmanović, koji su argumentirano svako iz svog kuta razmišljanja i znanja podržali želju i zahtjev predsjedavajuće Babić, a sve s ciljem revizije ranije donesene skupštinske odluke.

-Sigurni smo da u vama možemo imati sagovornika i istomišljenika po ovim pitanjima, jer je i za nas istinske antifašiste Bosne i Hercegovine i Sarajeva, kao i za vas, davanje naziva obrazovnoj instituciji u KS po fašističkom kolaborantu i poštovaocu progona drugačijih, posebno Jevreja, Mustafi Busuladžiću neprihvatljivo - naglasio je Čomić, ovom prilikom.

Dodao je kako je Sarajevo u cijeloj svojoj istoriji bio otvoren grad za sve stradalnike, ma od kuda i ko oni bili.

-Rukovodeći se historijskim događajima, ličnostima i historijskom istinom, kada je riječ o Busuladžiću, iznio sam mišljenje najuvaženijeg historičara u BiH zadnjih decenija Envera Redžića. Također sam na temelju vlastitih istraživanja u Zemaljskom muzeju provedenih prije neki dan došao do primjerka lista 'Osvit' koji je uređivao Busuladžić iz kojeg se evidentno vidi da je on podržavao zajedno sa muftijom El-Huseinijem nacizam, Hitlera i antisemitizam. To su činjenice koje se ne mogu negirati - potcrtao je profesor Išek.

Naveo je i kako je Busuladžić imao i pozitivnih strana kao pisac, jer je napisao jako dobro djelo "Islam i socijalizam", ali i da je sve drugo što je radio pokriveno njegovom orijentacijom ka nacizmu.

Babić je informirala svoje goste da je nedavno i službeno proslijedila pomenutu inicijativu prema načelniku, predsjedavajućem i svim vijećnicima Općine Novi Grad.

-Zahvalna sam mojim današnjim uvaženim gostima koji su me podržali u realiziranju moje inicijative te iznijeli nekoliko bitnih sugestija i argumenata koji govore tome u prilog, čime su mi dali dodatni podstrek da istrajem u provođenju propisane pravne procedure za izmjenu naziva ovoj obrazovnoj ustanovi - kazala je na kraju današnjeg sastanka predsjedavajuća Babić, saopćeno je iz Vlade KS.